Matematik

Skæringspunkter af to funktioner.

13. november 2009 af Blondix (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Hvordan finder jeg skæringerpunkterne for funktionerne:
f(x) = 2*SINx)
g(x) = pi*COS(x)
i intervallet fra [0;10] på x-aksen.

Jeg mente selv, at funktionerne skulle sættes = hinanden for så at finde skæringspunkterne. Men i af min grafskitse kan jeg se, at der er tre skæringspunkter.

Spørgsmålet er stillet i en opgave omkring integralregning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: DEt er korrekt, at du skal sætte f(x) = g(x). Prøv at regne videre med det.


Svar #2
13. november 2009 af Blondix (Slettet)

Ja, så får jeg at 2SIN(x) - pi*cos(x) = 0
Men her går jeg så i stå...
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: f(x) = g(x) =>

2*sin(x) = pi*cos(x)

Prøv at dividere med 2*cos(x) på hver side.


Svar #4
13. november 2009 af Blondix (Slettet)

Så har jeg nedenstående:
højreside: sin(x) / cos (x) = venstre side: pi / 2        ??

Jeg forstår dog ikke, hvordan jeg kan sætte disse = hinanden, når jeg allerede på forhånd ved at der er tre skæringspunkter. Så vidt jeg ved, kan jeg kun beregne to ved hjælp af diskriminanten osv.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. november 2009 af mathon

2sin(x) = π·cos(x)

tan(x) = (π/2)

tan(xo+p·π) = π/2 og    0 ≤ xo+p·π ≤ 10 , p ∈ Z+

x = 1,00388 + p·π og p ∈ {0,1,2}

dvs

    x ∈ {1.00388; 4.14548; 7.28707}


Svar #6
13. november 2009 af Blondix (Slettet)

VIl du hjælpe mig til at forstå hvorfor du sætter p·π ind i tan(x) og hvad betyder p?

Og hvordan du finder frem til de tre skæringspunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2009 af mathon

tan(x) er en periodisk funktion med perioden π
dvs
tan(xo) = tan(xo + p·π) og p ∈ Z   p·π er et helt antal gange π


Svar #8
13. november 2009 af Blondix (Slettet)

Jeg kan godt se det..

Men forstår det ikke helt.. :-(


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2009 af mathon

to steder på enhedscirklen har tangens den samme værdi med afstanden π

hver gang du "kører" en halv omgang, får du altså samme værdi.

Nu afbilleder du enhedscirklens omkreds på x-aksen og tangens-værdierne på y-aksen.

hver gang du går π frem på x-aksen, får du samme tangens-værdi, uanset hvor ofte det sker.

Dit krav var, at vi skulle holde os til intervallet x∈ [0;10], hvorfor der kun bliver 3 brugbare løsninger.


Svar #10
22. november 2009 af Blondix (Slettet)

Jeg er helt med.

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Skæringspunkter af to funktioner.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.