Matematik

ligning for tangent til graf i ukendt punkt?

13. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

Hej alle (:

jeg håber i kan hjælpe. Opgaven lyder således:

En funktion er bestemt ved f(x)=1/4x^3-x^2-x+4. det skæringspunkt mellem grafen for funktionen og førsteaksen, der har den mindste førstekoordinat, kaldes A. Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet A.

Jeg kan godt finde ud af at finde ligninger for tangenter til grafer, men det forvirrer mig at jeg ikke får et præcist punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2009 af NejTilSvampe

 du skal jo allerførst finde punktet.

du skal sådan set bare løse ligningen f(x)=0 og så finde tangenten til den første løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2009 af Isomorphician

Løs: f(x) = 0

Du får tre løsninger. Brug løsningen med den mindste værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2009 af mathon

f(x) = 1/4x3 - x2 - x + 4 = (1/4)·(x-(-2))·(x-2)(x-4)


Svar #4
13. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

nårh ja! men hvorfor får jeg ikke 3 løsninger.. bruger lommeregneren?


Svar #5
13. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

hov trykfejl, jeg får også 3 løsninger! tusind tak..


Svar #6
13. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

ej, nu er jeg helt forvirret.. hvad giver ligningen for tangenten så? jeg får mærkelige tal..


Svar #7
13. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

f ' (-2) giver det ikke 6,5625?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2009 af Isomorphician

f'(-2) = 6


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2009 af mathon

f(-2) = 0

ligningen for tangenten i (-2,0)

er ligningen for
linjen med hældningskoefficient 6 gennem (-2,0)


Svar #10
16. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan i kan få 6 og 0 ):


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2009 af mathon

  tangentligning i (-2,0):
                                  y = 6x + 12


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2009 af maddse (Slettet)

f'(x) = 3/4x2 -2x-1

f'(-2) = 3/4 (-2)2 -2(-2) -1 = 6

dvs hældningeskoefficienten er 6

Andenkoordinaten til punktet A findes ved

f(-2) = 0 (du ved også at det er skæringspunkt med første-aksen, hvorfor det må være y-koordinaten må være nul)

Indsættelse i tangent ligningen givet #11


Svar #13
16. november 2009 af chiliconcarne (Slettet)

Nu har jeg forstået det hele, fantastisk! tak for jeres tålmodighed..


Skriv et svar til: ligning for tangent til graf i ukendt punkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.