Matematik

Vækstrate og fremskrivningsfaktor

13. november 2009 af kristensen93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle friske mennesker derude!

Jeg har problemer med en opgave, som ellers er ligetil og sikkert også nem at løse.

Opgaven hedder som følgende:
En sommerdyne koster oprindeligt 2100 kr. Prisens forhøjes på et tidspunkt med 20 %, og sænkes senere med 20 %.

A) Hvad koster dynen nu?

2100 * 1,20 = 2520
Hvordan skriver jeg fremskrivningsfaktoren, når jeg skal finde prisen, efter den er sat op med 20 %?

B) Hvor stor skal prissænkningen i procent være, for at prisen lander på de oprindelige 2100 kr.?

Denne opgave har jeg ingen anelse om, hvorledes den skal løses.
 

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2009 af Isomorphician

Fremskrivningsfaktoren findes ved:

a = 1 + r

hvor r er procentvæksten i decimaltal (20 % = 0,20).

Du kan finde prissænkningen i procent ved at bruge fremskrivningsformlen. Du kender den nuværende værdi, og den ønskede værdi, og har altså:

2100 = 2520*(1+r), hvor du isolerer r.


Svar #2
13. november 2009 af kristensen93 (Slettet)

Hvad mener du med "isolerer r"? Vil du prøve at skrive din udregning til både del a) og del b)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. november 2009 af vindhansen (Slettet)

 Hej 

Det er til at have med at gøre.

20% af 2100 er 420

20% af 2520 er 504

504/2520* 100%= 20%


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. november 2009 af mathon

A)
     nupris: ((2100 kr)·1,20)·0,80 =

B)
     ((2100 kr)·1,20)·(1 - r) = (2100 kr)

     1 - r = 1,20-1
    
      r = 1 - 1,20-1 = 0,1667 = 16,67%

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. november 2009 af Isomorphician

b)

2100 = 2520(1+r) <=>

2100/2520 = 1 + r <=>

(2100/2520) - 1 = r <=>

-0,16666 = r


Svar #6
13. november 2009 af kristensen93 (Slettet)

I er nogle skattebasser (;
Tak - alle svar var meget brugbare!


Skriv et svar til: Vækstrate og fremskrivningsfaktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.