Matematik

Bestemmelse af tredjegradspolynomiums forskrift

14. november 2009 af Niksjac (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man forskriften til et tredjegradspolynomium p(x)=ax3+bx2+cx+d ud fra kendskab til følgende:

p(0) = p'(0) = 0

p(1) = 1

p'(1) = 0

Altså et tredjegradspolynomium med toppunkter i x = 0 og x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2009 af mathon

p(0) = 0 = a·03+b·02+c·0 + d
d = 0

p'(x) = 3ax2 + 2bx + c

p'(x) = 3a·02 + 2b·0 + c = 0
c = 0

p(1) = a·13 + b·12 = 1
   a + b = 1
 

p'(1) = 3a·12 + 2b·1 = 0
   3a + 2b = 0
som ender op i to ligninger med to ubekendte:

I:   -2a - 2b = -2
II:   3a + 2b = 0                            I og II adderes

   a = -2                                      som indsat i a + b = 1   giver

-2 + b = 1
   b = 3

konklusion:
     p(x) = -2x3+ 3x2             
 


Svar #2
14. november 2009 af Niksjac (Slettet)

Jeg forstår ikke, Hvordan du ender op med to ligninger med to ubekendte, hvor kommer - 2a - 2b = -2 fra?
Hvordan adders I og II? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2009 af mathon

a + b = 1     multipliceret med -2 giver -2a - 2b = -2

ligninger adderes ved at beregne
     summen af venstresiderne og sætte lig med summen af højresiderne


Svar #4
14. november 2009 af Niksjac (Slettet)

Okay, nu forstår jeg bare ikke, hvordan man kommer frem til, at den ene af de to ligninger, med to ubekendte, skal findes ved at multiplicere a + b = 1  med - 2. Hvordan slutter man sig til det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2009 af mathon

metoden:

modsatte koefficienters medtode (min betegnelse)
i matematiklitteraturen: lige store koefficienters metode

en metode til løsning af to ligninger med to ubekendte


Svar #6
14. november 2009 af Niksjac (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Bestemmelse af tredjegradspolynomiums forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.