Kemi

Mængdeberegning

15. november 2009 af marshov (Slettet)

Det døde hav er en mættet saltsø med et saltindhold i overfladen på 22,7 masse% - 17,5 masse%. En elev har fra sin ferie hjembragt en prøve med vand fra det døde hav, og ønsker at bestemme saltingholdet i prøven ved en titrering.

det kan konstateres at der ikke er bundfald i flasken.

Det anteages at saltet i vandet fra det døde hav består af NaCl i 100 ml mættet opløsning, at densiteten er 1,2 g/ml.

temperatur i lab = 20 grader

A) beregn på grundlag af opslag stofmængden af NaCL i 100 ml mættet oåpløsning af stoffet ved 20 gradet?
2,05mol er resultatet

B) beregn massen af den mængde prøve, der skal afvejes, hvis der kalkuleres med et forbrug på 15 mL 0,100 M AgNO3- opløsning til titrering

Eleven afvejer den beregnede mængde vand, og gennemfører titreringen. ed ækvivalenspunktet der der brugt 13,8 ml af AgNO3

D) beregn stofmængdekoncentrationene af NaCl i prøven. Angiv endvidere koncentrationene som g Nacl/100 g prøve.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2009 af mathon

A)
     2,05 mol NaCl/100 mL er forkert
jævnfør
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=763392


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. november 2009 af mathon

overført fra
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=763392


27,5 masse% → 0,57 mol NaCl pr 100 mL opløsning

B)
    AgNO3-kalkulation:
    nNaCl = (0,015 L)·(0,100 mol/L) = 0,0015 mol da reaktionsforholdet NaCl : AgNO3 = 1 : 1

    volumen NaCl-opløsning = (0,0015 mol)/(0,57 mol)·(100 mL) = 0,263 mL
    massen heraf = (0,263 mL)·(1,2 g/mL) = 0,3156 g = 315,6 mg

D)
    n(AgNO3)titrator = (0,0138 L)·(0,100 mol/L) = 0,00138 mol som ækvivalerer 0,00138 mol NaCl,
som
    fandtes i 0,263 mL
hvoraf

    c = n/V = (0,00138 mol)/(0,000263 L) = 5,25 M

1 L  opløsning har massen (1000 mL)·(1,2 g/mL) = 1200 g
    5,25 mol NaCl har massen m = n·M = (5,25 mol)·(58,45 g/mol) = 306,863 g
    der findes således
    306,863 g NaCl i 1200 g opløsning
dvs
    (306,863 g)/12 = 25,57 g NaCl pr 100 g prøveopløsning
 


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.