Matematik
3.gradsligning
Findes der en generel løsningsmodel?
f.eks. bestem samtlige løsninger til f'(x)= 0, når f(x) =2x^6-4x^2-6x.
på grafregneren kan man bestemme nul-punkterne til
x=-1
x=0
x=3
Jeg mangler en løsningsmodel?
Svar #1
18. januar 2005 af Duffy
x^3 + a x^2 + b x + c = 0
Substituér
x = z - a/3
givet ved
p = -a^2 / 3 + b
q = 2 a^3 / 27 - a b / 3 + c
standard formen:
z^3 + p z + q = 0
Udregn diskriminanten:
D = (q/2)^2 + (p/3)^3
1) hvis D
udregn t så
cos(t) = q/2 / sqrt( -(p/3)^3 )
udregn
z1 = -2 sqrt( -p/3 ) cos( t/3 )
z2 = -2 sqrt( -p/3 ) cos( 2/3 pi + t/3 )
z3 = -2 sqrt( -p/3 ) cos( 2/3 pi - t/3 )
2) hvis D = 0 (special-tilfælde af det næste)
udregn
z1 = -2 (q/2)^(1/3)
z2 = z3 = (q/2)^(1/3)
3) hvis D == 0
udregn
u = ( -q/2 + sqrt(D) )^(1/3)
v = ( -q/2 - sqrt(D) )^(1/3)
udregn
z1 = u + v
z2 = - (u+v)/2 + (u-v)/2 sqrt(3) i
z2 = - (u+v)/2 - (u-v)/2 sqrt(3) i
substituér til sidst:
x1 = z1 - a/3
x2 = z1 - a/3
x3 = z1 - a/3
======================================
For eksempel,
-r^3 + 3 r + 2 = 0
gå så dirkete til standard formen:
z^3 - 3 z - 2 = 0 så p = -3 og q = -2
diskriminanten
D = 1 - 1 = 0
D = 0
z1 = -2 (-1)^(1/3) = 2
z2 = z3 = (-1)^(1/3) = -1
Der er 2 løsn.: -1 and 2
Duffy :D
Svar #2
18. januar 2005 af fister (Slettet)
Er du sikker på at ligningen er som du skriver? For de nulpunkter du skriver, passer ikke ind i f'(x).
Svar #3
18. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
f(x)=2x^3-4x^2-6.
Det er jeg ked af..
Svar #4
18. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
Undskylder endnu engang.
Men jeg kan jo forsøge at kigge eksemplet igennem.
Svar #5
18. januar 2005 af Epsilon (Slettet)
f(x) = 2x^3 - 4x^2 - 6
er givet, og du skal bestemme samtlige løsninger til
f'(x) = 0 (jf. indlægget)
så kommer du da til at operere med en andengradsligning i x, IKKE en trediegradsligning. Du skal differentiere f først, så f' bliver et andengradspolynomium i x.
//Singularity
Svar #6
19. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
altså
x=1,33 og x=0
Svar #8
19. januar 2005 af frodo (Slettet)
Svar #9
19. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
f(x) = 2x^3 - 4x^2 - 6
f'(x)=6x^2-8x
herved er det blevet til et andengradspolynoium, hvoraf der højest er 2 løsninger.
d = 64
x1= 1,33
x2= 0
er det ikke rigtigt?
Svar #11
19. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
I mener at når jeg får en opgave som denne:
bestem samtlige løsninger til f'(x)= 0, når f(x) =2x^6-4x^2-6x.
så skal jeg differentier ned til et andengradspolynomium, hvorefter jeg så skal finde samtlige løsninger.
Svar #12
19. januar 2005 af frodo (Slettet)
Svar #13
19. januar 2005 af Sampairo (Slettet)
Svar #14
19. januar 2005 af Epsilon (Slettet)
p(x) = 2x^6 - 4x^2 - 6x
så er den afledede, p' et FEMTEgradspolynomium;
p'(x) = 12x^5 - 8x - 6
Men i #3 skriver du, at funktionen f er givet ved
f(x) = 2x^3 - 4x^2 - 6
altså et TREDIEgradspolynomium, og da bliver f' et ANDENgradspolynomium.
Altså - givet et polynomium af grad n (n E N), så er den afledede et polynomium af grad n-1.
//Singularity
Skriv et svar til: 3.gradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
