Kemi

Mængdeberegning

18. november 2009 af marshov (Slettet)

Kobber(II)nitrat forhandles ofte som trihydratet af saltet Cu(NO3)2*3H2O.

på et glas i et laboratorium står der blot kobber(II)nitrat på etiketten, og der er ikke angivet nogen molar masse. Der kan derfor rejses tvivl om, hvorvidt stoffet i glasset er trihydratet eller ej.

For at bestemme stoffets sammensætning udføres følgende analyse. 0,556g af stoffet opløses i demeraliseret vand, og der tilsættes natriumiodid i overskud. Iodid reagerer kvantitativt med kobber(II)ioner, og der udfældes kobber(I)iodid og diiod.

a) OPskriv et reaktionsskema for reaktionen???

Er det rigtigt opskrevet: 2Cu^2+ + 4I^- ---->2CuI + 2I

Mængden af den dannede diiod bestemmes ved titrering med 0,100M natriumthiosulfat og stivelse som indikator. Stivelse danner en blå farve med diiod, og når ækvivalenspunktet er nået forsvinder farven.

Under titreringen sker reaktionen:
I2(s)+2S2O3^2-(aq) --> 2I^-(aq)+S4O6^2-(aq)

Ved titreringen blev der brugt 23,0mL af natriumthiosulfatopløsningen.

b) Tyder analyseresultatet på, at stoffet i glasset er Cu(NO3)2*3H2O?????
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

a) Cu(2+)(aq) + 2I(1-)(aq) reaktionspil CuI2(s)

b)

Stofmængden af natriumthiosulfat bestemmes

n=c*V=0,100M*23,0mL=2,3mmol

Det se på reaktionsligningen at iod og natriumthiosulfat reagerer 2:1, hvor stofmængden af iod er n=2*2,3mmol=4,6mmol

Ud fra første reaktionsligning ses, at kobber reagerer med iod i forholdet 1:2, så stofmængden af kobber(II)nitrat er n=4,6mmol/2=2,3mmol

Den molare masse for det ukendte kobber(II)nitratstof bestemmes

M=m/n=0,556g/0,0023mol=

Denne bestemte molare masse sammenlignes med molmassen for trihydratet Cu(NO3)2*3H2O, som bestemmes ved at finde molmasserne i det periodiske system og lægge dem sammen.

Det ukendte stof er trihydratet, hvis de to molmasser svarer til hinanden.

Man kan evt. beregne afvigelsen mellem dem (molmasse for ukendte stof)/(molmasse for trihydratet)*100=


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. november 2009 af mathon

2,3 mmol = 0,0023 mol

det anvendte kobbernitrats molmasse: (0,556 g)/(0,0023 mol) = 241,739 g/mol

M(Cu(NO3)2)vandfrit = 187,56 g/mol

vandindhold (241,739 g/mol) - (187,56 g/mol) = 54,1791 g/mol

svarende til
antal vandmolekyler = (54,1791 g/mol)/(18,02 g/mol) = 3,00661 ≈ 3


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.