Matematik

HJÆLP til differentialkvotient!!

20. november 2009 af brugerslettet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. Jeg sidde og øver mig, med nogle opgaver, men jeg har virkelig svært ved differentialkvotient!!

1) Angiv en ligning for den tangent til parablen med ligningen y =2x^2, der har hældningskoefficienten 2

HJÆLP MIG

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2009 af Yow! (Slettet)

hint: find f'(x) = 2 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Differentier y

Løs ligningen y ' = 2 og find hermed x-koordinaten til røringspunkt

Sæt x-koordinaten ind i y og find y-koordinaten til røringspunktet

Find tangendens skæring med y-aksen vha. formlen b = y-2x (fordi a er 2)


Svar #3
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

altså jeg skal indsætte 2 ind i x'st plads?


Svar #4
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

okay Sara lykke :)

Når jeg differentiere y så giver det 2

men forstår ikke y ' 0 2???


Svar #5
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

der skulle stå y ' = 2


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2009 af Yow! (Slettet)

nej....du skal sætte den afledede funkiton lig 2 og isoler x...så finder du punktet (1,?)


Svar #7
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

ved ik om det er fordi jeg er træt eller hvad men forstår ik hvad du mener? :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2009 af Exupery (Slettet)

Du differentierer forkert.


Svar #9
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

#8 kan du ikke hjælper mig så?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2009 af Yow! (Slettet)

funktionen er

y =2x2

vi diff. funktionen

y' = 4x

sætter y' lig nul og isoler x

2 = 4x     =>   x = 2/4   =>   x = 0,5

herefter sætter du 0,5 på x's plads i den ikke afledede funkiton og beregner y....

kan du så herfra??? du skal bare bruge tangentligningen...indsæt tallene og reducere ligningen til formen y = ax + b


Brugbart svar (1)

Svar #11
20. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Det er lang tid siden jeg har regnet sådanne opgaver, så der kan være småfejl

Differentier y

y ' = (2x^2) ' = 4x

Løs ligningen y ' = 2 og find hermed x-koordinaten til røringspunkt

y ' = 2

4x = 2

x = 2/4

x = 0,5

Sæt x-koordinaten ind i y og find y-koordinaten til røringspunktet

y(0,5) = 2*0,5^2 = 0,5

Find tangendens skæring med y-aksen vha. formlen b = y-2x (fordi a er 2)
 

b = 0,5-2*0,5 = -0,5

Tangentens ligning i røringspunkt (0,5;0,5) er t = 2x-0,5


Svar #12
20. november 2009 af brugerslettet (Slettet)

Ja tusind tak yow og Sara lykke, jeg forstår det meget bedre nu, jeg har nemlig mange lignende opgaver, så når jeg kender metoden så kører det. Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. november 2009 af Yow! (Slettet)

sara lykke...

jeg vil sige at din konklusion er forkert i denne her sammenhæng.... 

det skal nok være:

"Dvs. at funktionen y = 2xder har hældningen 2, har tangentligningen t =...... "

man får jo ikke opgivet punktet i selve opgaven???


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Det kunne man også skrive, men vi udregner jo røringspunktet, så det ville nok ikke forårsage de helt store misforståelser Rasmus modsat :)


Skriv et svar til: HJÆLP til differentialkvotient!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.