Matematik

Forskrift til Potens funktion

23. november 2009 af P.L. (Slettet)

 f(x) = b*x^a som opfylder er f(2) = 2 og f(4) = 16

Tallene a og b bestemmes: 

Har to punkter : P(2,2) og Q(4,16) 

a = log(y2) - log(y1)/log(x2) - log(x1) 

Hvordan er det nu man bestemmer a uden hjælpemidler? kan simpelthen ikke huske det? 

b = y1/a*x1


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2009 af Duffy

Brug logaritme-regnereglerne...


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2009 af mathon

f(x) = b*xa

y2 = b*x2a
y1 = b*x1a                                                                     ligningerne divideres

(y2/y1) = (x2/x1)a

a = ln(y2/y1)/ln(x2/x1) = log(y2/y1)/log(x2/x1)
 


Svar #3
23. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Forstår jeg ikke helt? Synes min lærer kom frem med en simpel formel for det ? 

Forstår ikke helt hvad der foregår her? :(


Svar #4
23. november 2009 af P.L. (Slettet)

 a fremkommer jo i alle formlerne ?? og vi kender jo ikke a????


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2009 af Duffy

Nej , men du kender jo x'erne og y'erne...


Svar #6
30. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Jeg er stadig ikke helt med, hvis jeg prøver at tage udgangspunkt i opgaven der er givet og gør hvad i siger får jeg: 

y2 = b * x2 ^a  -->     16 = b * 4 ^a

y1 = b * x1^a   -->      2 = b * 2 ^a

Ved ikke hvordan jeg kommer videre nu og finder a, kender jo heller ikke b ?? :(

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe, så jeg lærer metoden.... 


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. november 2009 af mathon

a = ln(y2/y1)/ln(x2/x1)

a = ln(16/2)/ln(4/2)

a = ln(8)/ln(2)

a = ln(23)/ln(2)

a = 3ln(2)/ln(2)

a = 3


Svar #8
30. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Tak, den metode forstår jeg godt nu... 

Så jeg stiller det bare altid sådan op for at finde a???


Skriv et svar til: Forskrift til Potens funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.