Kemi

ionforbindelser og molekylforbindelser?

30. november 2009 af hansegonshund (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan ved man om det er ion eller molekylbindinger?
Jeg skal finde ud af hvordan følgende stoffer er bundet:

NaHCO3 Natriumhydrogencarbonat
Na2O Natriumoxid
H2O Dihydrogenoxid
CO2 Carbondioxid
Na2CO3 Natriumcarbonat
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2009 af Majlund (Slettet)

Stoffer der er sammensat af ioner, er ionforbindelser... Den nemmeste måde at genkende dem på er ved at lede efter salte! (Salte er et metal + en syrerest) Se fx dansk wikipedias forklaring: http://da.wikipedia.org/wiki/Ionbinding  

Fx kan NaHCO3 splittes til Na+-ioner (metal) og HCO3--ioner (syrerest fra kulsyre, H2CO3), så NaHCO3 er bundet sammen med en ionbinding..

Na2O indeholder ingen syrerest, og er derfor en molekylforbindelse...

Fortsæt selv..

De mest almindelige uorganiske syrer og deres syrerester er:

Saltsyre: HCL          syrerest: Cl-  

Svovlsyre: H2SO4   syrerester: HSO4- og SO42-

Kulsyre: H2CO3      syrerester: HCO3- og CO32-

Salpetersyre: HNO3 syrerest: NO3-

Fosforsyre: H3PO4   syrerester: H2PO4-, HPO42- og PO43-


Svar #2
08. december 2009 af hansegonshund (Slettet)

Mange tak! ^_^


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2013 af LogR (Slettet)

Men Na2O er altså en ionforbindelse!..

Der er en tommelfingerregl man kan følge ved at udregne elektronegativiteten og kigge på nedenstående grænseværdier for at se om der er tale om en ionforbindele eller molekylforbindelse.

Upolær elektronparbinding = forskel i elektronegativitet på 0

Polær elektronparbinding = forskel i elektronegativitet på 0,5-0,8

Ionbinding = forskel i elektronegativitet på over 2

 

Na2O har en bindingstype som er mellem O og Na

O har en elektronegativitet på 3,5 ifølge paulingsskala mens Na har en elektronegativitet på 1,0

Forskellen er derfor (3,5-1) = 2,5 og hvis man aflæser på ovenstående kriterier så er der tale om en ionbinding! :-)

 


Skriv et svar til: ionforbindelser og molekylforbindelser?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.