Matematik

ligning for planen :-S

30. november 2009 af ggf (Slettet)

Opstil en ligning for planen α gennem P(1,0, 2), Q(3, 2, 4) og R(2, 2, 5)? Hvordan gøre jeg? Ved ikek hvordan jeg finder normalvektoren :-S


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2009 af peter lind

PQ×PR er en mulig normalvektor


Svar #2
30. november 2009 af ggf (Slettet)

ok jeg prøver så :-)


Svar #3
30. november 2009 af ggf (Slettet)

ok jeg får at ligningen er givet ved 2x-4y+2z-6=0

jeg har endvidere opstillet en parameterfremstilling i næste opgave og skal så finde ud af om et givent punkt ligger på denne, hvordan undersøger jeg det?

Parameterfremstillingen er (x,y,z)=(4+2t,4+4t,4+3t) jeg så undersøge om punktet C(3, 2, 2½) ligger på denne. hvad gør jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. november 2009 af peter lind

Du sætter værdierne ind i den fundne ligning og ser om den holder. For det givne punkt er spørgsmålet altså er 2*3-4*2+2*2,5-6 lig med 0.


Svar #5
30. november 2009 af ggf (Slettet)

Nej du misforstår :-) jeg skal undersøge om punktet ligger på parameterfremstillingen (x,y,z)=(4+2t,4+4t,4+3t)


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. november 2009 af peter lind

Så skal du undersøge om ligningssystemet (3, 2, 2½) =(4+2t,4+4t,4+3t) har en løsning. Løs for eks. ligningen for x koordinaten og se derefter om den fundne værdi af t giver punktet C's y og z koordinater.


Svar #7
30. november 2009 af ggf (Slettet)

Har prøvet, men så når jeg frem til at punktet ikke ligger på parameterfremstillingen, hvilet det skal iflg. facitlisten

3=4+2t⇔t=-½

2=4+4t⇔-½

2½=4+3t⇔-½

Nu er jeg lidt confuse :-(


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. november 2009 af peter lind

Det stemmer da meget godt. t=-½ er rigtig. Sætter du for eks. det ind i y-koordinaten for parameterfremstillingen får du 4+4(-½) =4-2=2 , hvilket er y-koordinaten for C


Svar #9
01. december 2009 af ggf (Slettet)

Ok super! :-)

Så mangle rjeg sidste spørgsmål.

Bestem koordinaterne til skæringspunkterne mellem 2x-4y+2z-6=0 og akserne. Hvad kan jeg gøre ved sådan en her?


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. december 2009 af peter lind

Skæringen med en akse er karakteriseret ved at de 2 andre koordinater er 0. Hvis det for eks. er skæringen med x-aksen sætter du y=z=0 i din ligning.


Skriv et svar til: ligning for planen :-S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.