Fysik

Smeltevarme

01. december 2009 af ShaneM (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej derude.

Jeg sidder fast i denne opgave:

300 g isterninger hentes op fra fryseren, hvor temeperaturen er -18 grader.
Beregn dernæst den energi, der skal tilføres for at opvarme isen til 0 grader.
Beregn dernæst den energi, der nu skal tilføres for at smelte isterningerne.
Smeltning af isterningerne sker ved, at de kommer lige fra fryseren over i en kande med 2 liter vand med temperaturen 16 grader.
Beregn, hvor meget temperaturen er faldet i vandkanden, når isterningerne er smeltet.

I opg. 1. har jeg anvendt formlen: E=c*m*(delta)t
Jeg får resultatet 22,604 kJ

I opg. 2. har jeg anvendt formlen: L(s) = (delta)E / m  og isoleret (delta)E, så vi finder energien, der er anvendt.
(delta)E = m*L(s)
Jeg får her 100,32 kJ

Ved ikke hvordan jeg skal beregne opg. 3.
Er der en, som kan komme med et hint eller en formel?
I må også gerne kontrollere opgave 1 & 2, da jeg er usikker på, om resultatet er rigtigt. :)

Mvh. ShaneM


Svar #1
01. december 2009 af ShaneM (Slettet)

Har lige kontrolleret opgave 1.
Jeg skal selvfølgelig bruge varmefylden for Is (2,040 kJ/kg*grader) istedet for varmefylden for vand.

Resultatet bliver således 11,016 kJ

Mangler stadig hjælp til opg 3. /:


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2009 af mathon

(2 kg)·(4,186 kJ/(kg·K)·ΔT = (0,300 kg)·(2,040 kJ/(kg·K))·(18 K) + (0,300 kg)·(334 kJ/kg)

(8,372 kJ/K)·ΔT = 113,16 kJ

ΔT = (113,16 kJ)/(8,372 kJ/K) ≈ 13,5 K

talværdien af ΔT i °K = talværdien af ΔT i °C = 13,5°C


Skriv et svar til: Smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.