Fysik

Verdensrummet

06. december 2009 af P.L. (Slettet)

Sammenhæng mellem afstand og lysstyrke: 

Den tilsyneladende størrelsesklasse m findes ved: 

m = k - 2,5 * log(f) 

f = stjernens målte intensitet, k er en konstant (valgt sådan at den matcher den historiske ("gamle græske") inddeling. 

Jo større m --> jo svagere er stjernen. 

Den absolutte størelsesklasse M: 

fås ud fra den teoretiske intensitet, som stjernen vil lyse med, hvis den befandt sig i en afstand på 10 pc: 

M = k - 2,5 * log(f(10)) 

Er ikke helt sikker på, at jeg er med på hvad dette går ud på? 

Er m og M afstanden fra stjernen til jorden ?? 

Håber virkelig på hjælp :( 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: m og M er størrelsesklasser. Ikke afstande. Størrelsesklasserne giver et udtryk for lysstyrken af en stjerne.


Svar #2
06. december 2009 af P.L. (Slettet)

 Okay, tror jeg er ved at være med nu. 

jo større m --> jo længere væk er stjernen og des svagere lyser stjernen ? 

jo mindre m --> jo tættere er stjernen og jo stærkere lyser den ?? 

Dette er så sammenhængen mellem afstand og lysstyrke givet ved m ?? 

Har jeg forstået det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: m er den tilsyneladende størrelsesklasse - altså den størrelsesklasse, vi ser på himlen. En lille m betyder ikke nødvendigvis, at noget er langt væk. Det kan blot være, at stjernen ikke lyser særlig kraftigt; måske er det en hvid dværg eller lign..


Svar #4
06. december 2009 af P.L. (Slettet)

men forstår ikke hvordan 

m angiver sammenhængen mellem afstand og lysstyrke?? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2009 af Daniel TA (Slettet)

m afhænger af afstanden og den absolutte størrelsesklasse, kaldes M.


Skriv et svar til: Verdensrummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.