Kemi

Hvad er ækvivalentvægt?

08. december 2009 af Fzang (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er nu igang med at skrive min SRP, som omhandler brændselsceller, hvor jeg bl.a. skal forklare og bevise Faradays love for elektrolyse.

Den anden lov siger, at masserne af de stoffer, der fremstilles ved hjælp af samme elektricitetsmængde, forholder sig til hinanden som stoffernes kemiske ækvivalentvægte.

-Hvad er ækvivalentvægt? Jeg har prøvet at søge på det, men synes ikke jeg kan finde noget der forklarer det så jeg kan forstå det. Som udgangspunkt får jeg bare at vide

1. Grundstoffer: Atomvægten divideret med valensen.
2. Syrer, baser og salte: Molekylvægten divideret med det højeste antal elektriske ladninger på nogen af forbindelsens ioner.

Men det forstår jeg overhovedet ikke meningen med. Kan nogen forklare mig lidt mere om ækvivalentvægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af mathon

m = Ä·Q

Ä = m/Q                 den udskilte stofmængde pr ladningsenhed kaldes ækvivalentmassen = det
                               elektrokemiske ækvivalent

Ä = M/(F·z)             F = NA·e = 96485,3 C(oulomb) = Faradays konstant
                              z er antal ionladninger  Mz+


Svar #2
08. december 2009 af Fzang (Slettet)

Lidt en anden retning, men hvordan kan jeg så eksperimentielt bevise Faraday's 2. lov ved elektrolyse

m ∞ E

m1 / m2 = E1 / E2

Hvor m1 og m2 er massen af stofferne dannet ved elektrolyse, og E1 og E2 er deres elektrokemiske ækvivalent.

Jeg skriver i øjeblikket SRP om brændselsceller, og den 2. lov skal eksperimentielt eftervises som en del af opgaven. Hvordan kunne jeg gøre det? Har ingen vejledning til den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2009 af mathon

jeg har kaldt det elektrokemiske ækvivalent for Ä

med dine betegnelser
bliver udtrykket

                    m1 = E1·Q
                    m2 = E2·Q           hvoraf ved division

                    m1/m2 = E1/E2

                 


Svar #4
08. december 2009 af Fzang (Slettet)

Men hvordan kan jeg eftervise det eksperimentielt med en elektrolysecelle til brint og ilt? Vil meget gerne have noget at måle på så vejlederne bliver glade.

Jeg kunne vel fremstille x mL brint, beregne massen deraf, og beregne tilsvarende masse af ilt ud fra molforholdet, og så beregne den elektrokemiske ækvivalent? Ja?

Det lyder ihvertfald udemærket i mit hoved...


Svar #5
13. december 2009 af Fzang (Slettet)

Nu genopliver jeg lige det her emne

Har skrevet:

I elektrokemien er en ækvivalent den mængde af et givent stof som vil optage eller afgive én mol elektroner i en redoxreaktion. Ækvivalentvægten er således massen af én ækvivalent, den masse associeret ved optagelse eller afgivelse af elektroner. Det svarer til den mængde stof, som ved elektrolyse omsættes af en elektricitetsmængde svarende til Faradays konstant, der jo er elektronens ladning per mol. Dvs. at ækvivalentvægten kan beregnes som stoffets molarmasse divideret med antallet af ladninger på stoffet som ion. Dette kan udtrykkes ved formlen

Æ = M/Q = M/(F•z)

Kan det passe? Og forresten, alle steder jeg kigger bruges kun valensen eller stoffets ionform, dvs. z. F bruges slet ikke. Hvordan kan jeg argumentere for det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2009 af mathon

som er #1 om igen


Svar #7
13. december 2009 af Fzang (Slettet)

Men hvis jeg dividerer med Faradays konstant får jeg et helt fucked resultat?

Æ for oxygen vil så være 16/(2*F) = 8,3*10-5 hvor jeg godt kunne tænke mig at have 16/2 = 8

Hvad er det jeg har misforstået?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. december 2009 af mathon

Ä(O) = (15,999 g)/(2·F) = (8 g)/(NA·e) = 8 g pr mol elemtarladninger = 8 g pr mol elektroner


Svar #9
13. december 2009 af Fzang (Slettet)

Du har lige reddet en halv side af min ellers så lange og fortabte SRP, takker.


Skriv et svar til: Hvad er ækvivalentvægt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.