Kemi

Ph måling

08. december 2009 af Annette16 (Slettet)

Hvilken sammenhæng er der mellem pH og koncentrationen i en opløsning af syre eller base?

Hvad betyder pKs og pKb for pH i en opløsning af syre eller base?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af mathon

koncentrationen af hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2009 af mathon

i vandig opløsning:

pH = -log([H3O+])

for korresponderende syre-base-par ved 25 °C:
        pKs + pKb = 14
        pH + pOH = 14
        
 

for en fortyndet svag syre gælder
        pH   = (1/2)(pKs - log(cs))

for en fortyndet svag base gælder
        pOH = (1/2)(pKb - log(cb))
 


Svar #3
08. december 2009 af Annette16 (Slettet)

fx hvis man skal måle pH i en opløsning af HCl med koncentrationerne 1 M, 0,1 M og 0,001 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2009 af mathon

nu er HCl en stærk syre, som i vandig opløsning er 100% dissocieret

hvoraf

                                                      HCl (aq)  +  H2O (l)  →  Cl- (aq)  +  H3O+ (aq)
aktuelle koncentrationer i M:         0                                  cs              cs


  pH = -log([H3O+]/M) = -log(cs/M)
              
                     1)  pH = -log((1 M)/M)        =  0

                     2) pH = -log((0,1 M)/M)      =  1

                     3) pH = -log((0,001 M)/M)  =  3
 


Skriv et svar til: Ph måling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.