Kemi

Stofmængdeberegning

15. december 2009 af richgirl (Slettet)

hej

jeg sidder med en opgave, som jeg er lidt i tvivl om:

der skal fremstilles 0,250 L af en 0,30 M opløsning af kobber(II)sulfat til et forsøg. udgangsstoffet er CuSO4*5H2O, kobber(II)sulfat-vand(1/5). Der findes altså 5 molekyler krystalvand pr. formelenhed stof.

Hvor stor en stofmængde CuSO4*5H2O skal der bruges til opløsningen???

jeg er i tvivl om tilstedeværelsen af krystalvand vil have påvirkning i mine beregninger....

jeg har gjort følgende:

n=V*c

0,250L * 0,3 mol/L = 0.075 mol


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2009 af mathon

n(CuSO4) = (0,250 L)·(0,30 mol/L) = 0,075 mol

hvilket ækvivalerer 0,075 mol CuSO4*5H2O
dvs

m = n·M = (0,075 mol)·(249,71 g/mol) = 18,7283 g
 

...........................................

M(CuSO4) = 159,61 g/mol

M(CuSO4*5H2O) = (159,61 g/mol) + 5·(18,02 g/mol) = 249,71 g/mol


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.