Matematik

Fuldstændigt bevis for differentialkvotienten for X^a

17. december 2009 af Hvorforkamel (Slettet)

Hej :)

Jeg har fået et eksamensspørgsmål, hvori der står at jeg skal gennemføre et fuldstændigt bevis for differentialkvotienterne for x^a og/eller e^x.

Er ikke helt sikker på hvordan jeg gør det? :s er det nogen der kan hjælpe mig eller i hvert fald lede mig på vej

På forhånd tak for hjælpen.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2009 af sigmund (Slettet)

Jeg vil bevise differentialkvotienten for xa. Dette bevis gør brug af differentialkvotienterne for ex og ln(x)

Vi skriver xa = ea·ln(x) (*) og differentierer mht. x på begge sider:

(xa)' = (ea·ln(x))'.

I det følgende udregner vi så højresiden i ligningen.

(ea·ln(x))'

= ea·ln(x)·(a·ln(x))' [differentiation af sammensat funktion, samt differentialkvotienten til ex]

= ea·ln(x)·a/x  [differentialkvotienten til ln(x)]

= xa·a/x [brug af identiteten (*)]

= a·xa-1 [brug af potensregneregler]

Vi konkluderer, at (xa)' = a·xa-1.

For at udlede differentialkvotienten til ex, anvender vi definitionen af differentialkvotient:

(ex)' = lim[h --> 0] (ex+h-ex)/h

= lim[h --> 0] (exeh-ex)/h (potensregneregler)

= lim[h --> 0] (ex(eh-1))/h (fælles faktor udenfor parentes)

= elim[h --> 0] (eh-1)/h (konstant tages udenfor -- ift. h er ex konstant)

For meget små h er (eh-1)/h omtrent lig h, og vi konkluderer, at lim[h --> 0] (eh-1)/h = 1.

Således får vi

(ex)' = ex.

Ud fra lim[h --> 0] (eh-1) = h observerer vi også, at e = lim[h --> 0] (h+1)1/h.

Vi udleder nu differentialkvotienten til ln(x) ved brug af definitionen:

(ln(x))' = lim[h --> 0] (ln(x+h)-ln(x))/h

= lim[h --> 0] (1/h)·ln((x+h)/x) [logaritmeregneregler]

= lim[h --> 0] ln((1+h/x)1/h) [mere logaritmeregneregler]

= lim[h --> 0] ln(((1+h/x)x/h)1/x)  [potensregneregler]

= lim[h --> 0] (1/x) ln( (1+h/x)x/h) [logaritmeregneregler igen]

= (1/x)·ln( lim[h --> 0] (1+h/x)x/h ) [konstant tages udenfor og vi bytter om på ln og lim]

Lader vi nu h/x gå mod 0, istedet for h, får vi lim[h/x --> 0] (1+h/x)x/h = e, og da ln(e) = 1, konluderer vi, at

(ln(x))' = 1/x.

Jeg synes ikke, at jeg har forklaret det sidste skridt godt nok, så jeg vender tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Et andet sjovt bevis for (xa)' = a·xa-1 er som følger. Det gælder dog kun for naturlige tal a ∈ N.

Definitionen for differentialkvotienten:

Anvendelse af binomialformlen giver

i = a leddet i summen kan tages ud, således:

Et h kan faktoriseres ud af hvert led i summen, så at vi får;

Vi observerer, at for i < a-1 er a-i-1 > 0, således at de led går mod 0 for h gående mod 0. For i = a-1 er a-i-1 = 0. Således står vi tilbage med

Udregning af binomialkoefficienten giver

Således har vi, at

og vi har bevist, at (xa)' = a·xa-1 for alle naturlige tal a.

Jeg vil takke Wikipedia for hjælpen.


Svar #3
18. december 2009 af Hvorforkamel (Slettet)

Mange tak skal du have for hjælpen :)


Skriv et svar til: Fuldstændigt bevis for differentialkvotienten for X^a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.