Kemi

Bruttoformel for en kulbrinte? (haster)

20. december 2009 af simoneoffersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens,

Jeg har fået stillet følgende opgave:

En kulbrinte består af 85.7% C, og den har molarmassen 56 g/mol.
a) Bestem bruttoformlen for kulbrinten.
b) Angiv mulige strukturformler.

Fatter simpelthen nada af, hvordan jeg skal kunne bestemme bruttoformlen ud fra de der oplysninger?
nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2009 af mathon

ud af 100 g

er 85,7 g C og 14,3 g H

            antalsforholdet er
                                       {85.7,14.3}/{12.011,1.0079} = {7.13513,14.1879}

som divideret med minimum 7.13513
giver
                                        {7.13513,14.1879}/7.13513 = {1,1.98846}

som kan tolkes som

(CH2)n med molmassen

n·(12.011+2·1,0079) g/mol = n·(14,0268 g/mol) = 56 g/mol

hvoraf

n = (56 g/mol)/(14,0268 g/mol) = 4

hvoraf

carbonhydrid'et

           C4H8 = buten
dvs

med strukturformel    buta-1-en  eller buta-2-en


Svar #2
21. december 2009 af simoneoffersen (Slettet)

 Årh tusind tak "mathon"! 

Efter du har divideret 85,7 g C og 14,3 g H med deres molare masse, hvorfor er det så det skal divideres med lige netop  "minimum 7.13513" og ikke 14.1879? :-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. december 2009 af mathon

for at opnå 'hele' forholdstal


Svar #4
21. december 2009 af simoneoffersen (Slettet)

 aha! Mange tak ! :D


Skriv et svar til: Bruttoformel for en kulbrinte? (haster)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.