Kemi

pH

28. december 2009 af jabas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Styrkeeksponenten pKs for NH4+ har værdien 9,25.
Styrkeeksponenten pKb for CH3COO- har værdien 9,24.
c) beregn pH i en 0,1 M opløsning af NH4NO3 og beregn pH i en 0,1 M opløsning af CH3COONa.

jeg ved at det skal regnes ved anvendelse af denne formel: ½*(pks - Log (Cs)), men når det er en opløsning med et andet stof til som foroven NH4NO3, hvordan ville vi så kunne beregne pH-værdien. Skal  man til at kigge på Pks. for NO3 og derefter pluse det med pks af NH4?

Eller hvordan er det.. plzz hjælpp..


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. december 2009 af mathon

NO3- er en yderst svag base pKb = 15,32 og har derfor ingen protolysebetydning i forhold til den svage syre 
NH4+ med pKs = 9,25

pH for NH4NO3 er
derfor
                pH = (1/2)·(pKs - log(cs)) = (1/2)·(9,25 - log(0,1))
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. december 2009 af mathon

           CH3COONa (s)  → CH3COO- (aq)  +  Na+ (aq)

           CH3COO- (aq)  +  H2O (l)  <--->  CH3COOH (aq)  +  OH- (aq)

   pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(9,24 - log(0,1))

ved 25°C gælder:

   pH = 14 - pOH


Svar #3
29. december 2009 af jabas (Slettet)

Tusind tak for svaret, var meget forståeligt´:)

Men jeg ved ikke, hvorfor du lige kommer ind med at
 
25ºC gælder:

pH= 14-pOH

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. december 2009 af mathon

det ligger i
at
         [H3O+]·[OH-] = k(t)·10-14     hvor k(t) er temperaturafhængig             [t] = ºC

         log([H3O+]·[OH-]) = log(k(t)·10-14)

         log([H3O+] + log([OH-] = log(k(t)) -14

         -log([H3O+] + (-log([OH-]) = 14 - log(k(t))

         pH + pOH = 14 - log(k(t))

         ved 25ºC er k(25) = 1,0           (log(1) = 0)
og
dermed
               pH + pOH = 14

eller

               pH = 14 - pOH       netop ved 25ºC


Svar #5
29. december 2009 af jabas (Slettet)

Yes :)
Men hvad er forskellen på pOH og pH, de begge giver jo netop det samme resultat, kan jeg så vidt regne med, eller hvad?

Opgaven går jo bare ud på at finde pH-værdien, og det med at inkludere umiddelbart 25ºC og pOH forstår jeg nok derfor heller ikke.  

Vil være meget taknemmelige, hvis du lige kunne forklare mig det lidt igen....
 


Svar #6
29. december 2009 af jabas (Slettet)

undskyld forståelses fejl, det ville sige, at jeg fandt pOH  ved denne udregning:

                                 pOH=  (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(9,24 - log(0,1)) =  5,12
 
                          og dermed finder jeg pH, ved at sige pH = 14 - 5,12 = 8,88
                         Og det gælder netop ved 25ºC, sådan nu har jeg den, TROR jeg nok!!


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2009 af Gate2 (Slettet)

vedr. temperatur;

de formler du bruger til at beregne pH med er gældende når temperaturen i opløsningen er 25 grader celsius, afviger temperaturen fra dette skal der korrigeres for temperatur afvigelsen.

pH er defineret som,  - logaritmen til hydrogenion koncentrationen ved 25 grader celsius.

For stærke syre og baser gælder;

pH = - log [ H + ] , som er logaritmen til den molære hydrogenion koncentration. Syrens koncentration

pOH = - log [ OH - ] , som er logaritmen til den molære hydroxidion koncentration. Basens koncentration.

dvs. at når du beregner pH for en base så er pH = 14 - log [ OH - ]


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. december 2009 af mathon

dvs. når du beregner pH for en base så er pH = 14 + log([OH- ]) = 14 - pOH


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. december 2009 af Gate2 (Slettet)

JA, der havde lige sneget sig en trykfejl ind

Takker dig mathon.


Svar #10
29. december 2009 af jabas (Slettet)

#7 &  #8

ohh, Nu har jeg den på plads. Tusind tak for en god forklaring på det jeg netop havde problemer med #7!
:)


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.