Matematik

Potensfunktioner

29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

Heyy

I min bog står at der gælder følgende:

"Hvis x ganges med k, skal y ganges med k^a"

Jeg forstår ikke helt hvad k er???

Fx lyder en opg:

En funkton er givet ved f(x)=xa. Bestem a, når det oplyses, at f(x) vokser med 10 %, når x vokser med 20 %.

-- Er det de 20% som er k her?


Svar #1
29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

Og lige et spørgsmål mere.

b er jo skæring med y-aksen, men i min bog står også at hvis x>0, skærer grafen for en potensfunktion ikke y-aksen.

Har det noget at gøre med at en potensfunktion kan skrives som:

f(x)=x^a

f(x)=b*x^a


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2009 af ibibib (Slettet)

Når x vokser med 20 % så er k = 1 + 20 % = 1,2.

b er ikke skæringspunktet med y-aksen, når y er en potensfunktion. Men b er skæring med linjen x=1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. december 2009 af mathon

k er en konstant
f(x) = y1 = x1a            hvis x2 = k·x1 ⇔ x2/x1 = Fx  -  x-forholdet

har du
               y2 = (k·x1)a = ka·x1a = ka·y1
og
               y2/y1 = Fy= ka     

konklusion:
                 når x-forholdet er k
er                    y-forholdet ka
eller skrevet

                       Fy = (Fx)a = ka
..............

nu til eksemplet
y = f(x) = xa
                        Fy = 1,10    Fx = 1,20 = k

                         1,20a = 1,10

                         ln(1,20a) = ln(1,10)

                         a·ln(1,20) = ln(1,10)

                         a = ln(1,10)/ln(1,20) = 0,522759


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. december 2009 af mathon

y = b·xa = b·ea·ln(x)>0 for alle x∈R+


Svar #5
29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

Så det er altid x-værdien som svarer til k-værdien og som man opløfter a i.


Svar #6
29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

elle nej undskyld det er det ikk..

men er k (fremskrivningsfaktoren)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2009 af ibibib (Slettet)

Man siger at k er fremskrivningsfaktoren for x-værdierne eller Fx=k og at ka er fremskrivningsfaktoren for y-værdierne Fy=Fxa.


Skriv et svar til: Potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.