Kemi

Ligevægtssystem

30. december 2009 af smetterli (Slettet)

En ligevægtssystem i en beholder:

2SO2(g) + O2(g) ↔ 2SO3(g)

Hvad sker der, hvis man øger temperaturen? Jeg ved, at den vil forskydes mod venstre. Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2009 af Darwin (Slettet)

Reaktionsentalpien for reaktionen mod højre er negativ (exoterm), dvs. en forøgelse i temperatur forskyder rigtignok reaktionen mod venstre.

Generelt gælder, at en temperaturforøgelse forskyder reaktionen modsat den endoterme (varmekrævende) retning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2009 af Darwin (Slettet)

En lettere måde at gennemskue det på, er ved at indsætte det varme der udvikles på produktsiden (da exoterm) i reaktionsligningen:

2SO2(g) + O2(g) ↔ 2SO3(g) + varme

Når en temperaturforøgelse (i form af varme) påføres systemet, så vil reaktionen forskydes imod venstre og dermed forbruge den varme der tilføres. I overenstemmelse med Le Charteliers princip.


Svar #3
30. december 2009 af smetterli (Slettet)

Jeg er klar over, at når jeg øger temperaturen, så tvinger jeg reaktionspilen mod venstre. Men hvordan kan du se det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2009 af mathon

du skal vide hvilken af processerne, der er exoterm = varmeenergiudviklende


Svar #5
30. december 2009 af smetterli (Slettet)

Hvordan finder jeg ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. december 2009 af mathon

det
      står i kemibogen/kemiDATAbogen i forbindelse med beskrivelse af reaktionen


Svar #7
30. december 2009 af smetterli (Slettet)

hm... I min opgave står der følgende: hvis reaktionen løber til højre = exoterm & og hvis reaktionen løber til venstre = endoterm. Og hvis jeg varmer systemet, så vil reaktionen løber til venste (det er det jeg ikke forstår), men ellers står det ikke i min bog... Måske jeg skulle skaffe en KemiDATAbog...


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. december 2009 af mathon

genlæs #2


Skriv et svar til: Ligevægtssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.