Kemi

hjælp miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig

04. januar 2010 af noor1988 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg vil i hjælp mig med kemi opg. jeg læse til laborant udd. og skal aflever opg. imogern hjælp mig med det jeg kan ikke reng to opg. af det ..................

Opgave 1
Til fremstilling af 520 brunkager er der anvendt 6 tsk. potaske (K2CO3) som hævemiddel. Hver tsk-fuld vejer 5,0 g.

a) Beregn indholdet (w/w%) af kalium i 1 brunkage, idet 1000 brunkager vejer 1850 g.

Brunkagerne bliver temmelig hårde, hvorfor der foretages en tørstof-bestemmelse på dem. En portion brunkager knuses i morter og fordeles i 3 tørrede digler (porcelæns-skåle, der tåler kraftig opvarmning). Diglerne anbringes i varmeskab (105 °C) og indholdet tørres indtil konstant masse :

Digel (g)                  Digel + brunkager (g)                Digel + tørret brunkage (g)
46,8365                              49,4879                                    49,3818
52,4332                              54,7479                                    54,6391
50,0432                              52,1012                                    52,0394

b) Beregn tørstof-indhold i brunkagerne (w/w %) i hver digel samt det gennemsnitlige tørstofindhol.
(Tip : husk at antallet af b.c. skal afgøres ud fra SD-værdien)
 

Opgave 3

Velkomstdrinken til nytårsaften består af 2,0 cL Barcardi-rom (densitet: 0,9480 g/mL, 36 w/w% ethanol) fortyndet med 6,5 cL Coca-Cola. Der overføres kvantitativt 2 isterninger – hver fremstillet af 10,0 mL vand – til den fortyndede rom.

Forinden foretages en bestemmelse af phosphorsyreindholdet (H3PO4) i cola’en, idet syreindholdet titreres med natriumhydroxid :
Natriumhydroxiden er indstillet på vandfri oxalsyre (ethandisyre) :

(COOH)2 + 2 NaOH ? (COONa)2 + 2 H2O

moxasyre(g)              VNaOH(mL)
0,1010                              18,61
0,1112                              20,41
0,1067                             19,63

Den indstillede natriumhydroxid fortyndes nøjagtigt – 10,00 mL ad 100,0 mL – og anvendes derefter til titrering af syreindholdet i cola:

Vafgasset cola (mL)               Vfort. NaOH(mL)
10,00                                                16,50
10,00                                                16,56
10,00                                                16,54

a) Beregn koncentrationen af den fortyndede natriumhydroxid (husk b.c. !)
Angiv RSD% for bestemmelsen.

b) Beregn indholdet af H3PO4 i Coca-Cola (idet al syreindholdet beregnes som phosphorsyre). Angiv konc. som g/L. Angiv også RSD% for bestemmelsen.

c) Beregn syreindholdet (g/L) i en velkomstdrink, der – stik mod forventning – står urørt efter ½ time ved stuetemp.

d) Beregn ethanolindholdet (g/L) i samme drink – (der forudsættes at ethanolen ikke er begyndt at fordampe)

e) Beregn ethanolindholdet (g/L) i den ”starter” som værten indtager, idet han hurtigt tømmer et glas, inden der er tilsat isterninger.
 

og mange tak hvis i svar mig idag

Hilsen Noor


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

opg1.a

K2CO3  → 2K+  +  CO32-  . Molforhold 1:2.   K2CO3 = 138,2 g/mol;  K = 39,098 g/mol

masse K2CO3 til 1000 stk. = 30g / 520 * 1000 = 57,7g

masse K = 2 * 57,7g * 39,098g/mol / 138,2g/mol = 32,6g i 1000 stk,  (1850g)

w/w % = 32,6g / 1850g * 100 % = 1,8 %


Svar #2
04. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

mange tak Jan :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

opg1b

          Digel (g) =  X               Digel + brunkager (g)   = Y                 Digel + tørret brunkage (g)  = Z
  1      46,8365                       49,4879                                                  49,3818
  2      52,4332                       54,7479                                                  54,6391
  3      50,0432                       52,1012                                                  52,0394

1.  (Z - X) / ( Y-X ) *100 % = 95,998 w/w % , så regner du 2 og 3 på samme måde, finder middeltal og SD og opgiver den  med korrekt antal betydende cifre.


Svar #4
04. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

oki mang tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

(COOH)2 + 2 NaOH ? (COONa)2 + 2 H2O

Oxalsyre 90,04 g/mol

molforhold 1 : 2

m/M = c * V / 1000 mL/L ⇒ c = (2*m*1000 mL/L) / (M * V)

1. (2* 0,1010g *1000 mL/L) / (90,04 g/mol * 18,61 mL) = 0,12055 mol/L, 2 og 3 på samme måde, find middeltallet så har du c af NaOH, husk at opgive med korrekt antal betydende cifre

   m oxalsyre(g)         V NaOH(mL)
1   0,1010                         18,61
2   0,1112                         20,41
3   0,1067                         19,63
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

NaOH fortyndes 10x

C NaOH = 0,01208 mol/L efter fortynding.

Phosphorsyre = 98,00 g/mol

1 C af Phosphorsyre i cola; c * 10 mL / 1000 mL/L = 0,1208 mol/L * 16,50 mL / 1000 mL/L ⇒

C = 0,01208 mol/L * 16,50 mL / 10 mL = 0,01993 mol/L ⇒ 0,01993 mol/L * 98,00 g/mol = 1,953 g/L osv.

V afgasset cola (mL)             V fort. NaOH(mL)
1     10,00                                         16,50
2     10,00                                         16,56
3     10,00                                         16,54


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

C.

Den nemmeste måde at beregne koncentrationen af phosphorsyre i drinken er at beregne hvor meget colaen er fortyndet

total volumen = 105 mL, cola = 65 mL

FF = 105 / 65 = 1,6154

Phosphorsyre drinken = 1,957 g/L / 1,6154 = 1,211 g/L


Svar #8
04. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

mang tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

alkohol i 1L vodka

0,36 * 1000 mL/L * 0,9480 g/mL = 341,26 g/L

d.

alkoholen er fortyndet 105 / 20 = 5,25 gange

ethanol i drinken; 341,28 g/L / 5,25 = 65 g/L.

e.

her er fortyndingen 85 / 20 = 4,25

ethanol  i værtens drink; 341,28 g/L / 4,25 = 80 g/L


Svar #10
06. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

tak


Skriv et svar til: hjælp miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.