Kemi
pH-beregning med svovlsyre
30. januar 2005 af
Katty (Slettet)
Er altid i tvivl om pH-beregninger med svovlsyre, så er der nogen, der kan forklare det udfra et eksempel:
En opløsning af 120mL 0,100M NaOH blandes med 120mL 0,050M H2SO4. Følgende reaktion sker:
H2SO4 + 2OH- = SO42- + 2H2O
Før reaktion:
Er stofmængden af NaOH i blandingen:
nOH- = 2*(c*V) = 2*(0,100*0,120L) = 0,024mol
?
Er stofmængden af H3O+ i blandingen:
nH3O+ = 2*(c*V) = 2*(0,050M*0,120L)=0,012mol
?
Efter reaktion (H30+ i underskud):
nOH- = 0,024-0,012 = 0,012mol
[OH-] = 0,012mol/0,180L = 0,0667M
pOH = -log0,0667 = 1,18
pH=14-1,18 = 12,82
Er det rigtigt?
En opløsning af 120mL 0,100M NaOH blandes med 120mL 0,050M H2SO4. Følgende reaktion sker:
H2SO4 + 2OH- = SO42- + 2H2O
Før reaktion:
Er stofmængden af NaOH i blandingen:
nOH- = 2*(c*V) = 2*(0,100*0,120L) = 0,024mol
?
Er stofmængden af H3O+ i blandingen:
nH3O+ = 2*(c*V) = 2*(0,050M*0,120L)=0,012mol
?
Efter reaktion (H30+ i underskud):
nOH- = 0,024-0,012 = 0,012mol
[OH-] = 0,012mol/0,180L = 0,0667M
pOH = -log0,0667 = 1,18
pH=14-1,18 = 12,82
Er det rigtigt?
Svar #1
30. januar 2005 af frodo (Slettet)
du har at n(OH-)=0,012 mol, IKKE ganget med to, hvorfor skulle du dog det?
dvs, at vi har en opløsning af SO4^2-, som er en vi kender koncentrationen af: 0,050M
find da pH.
dvs, at vi har en opløsning af SO4^2-, som er en vi kender koncentrationen af: 0,050M
find da pH.
Svar #2
30. januar 2005 af Katty (Slettet)
Hmmm, ok, men skal man så slet ikke tage højde for, at det er 2OH- jvf. reaktionsskemaet?
Svar #3
30. januar 2005 af frodo (Slettet)
nej,for de reagerer jo med H2SO4
hvis du tager 120 mL 0,100 M NaOH,skal du da ikke gange det med to.
Du skal ræssonere sådan:
NaOH, reagerer først med H2SO4, under dannelse af HSO4^- og vand, hvorefter det dannede HSO4^- reagerer med OH-, under dannelse af SO4^2- og vand.
hvis du tager 120 mL 0,100 M NaOH,skal du da ikke gange det med to.
Du skal ræssonere sådan:
NaOH, reagerer først med H2SO4, under dannelse af HSO4^- og vand, hvorefter det dannede HSO4^- reagerer med OH-, under dannelse af SO4^2- og vand.
Skriv et svar til: pH-beregning med svovlsyre
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
