Kemi

syre-basereaktioner

06. januar 2010 af Marjo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey folkens.. håber i kan hjælpe med den delopgave e og lidt i d'eren. kan ik rigtig komme videre :s Jeg har skrevet de første opg. med for at det giver mening.

Opgave 3; 18: Nitrogendioxid ?(NO?_2) omdannes gennem vand fuldstændigt til salpetersyre (HNO3) og salpetersyrling (HNO2) efter følgende reaktionsskema:
2?NO?_2 (g)+ H_2 O (l) ? ?HNO?_3 (aq)+ ?HNO?_2 (aq)


a) Syre-base ligevægtene for henholdsvis salpetersyre og salpetersyrling i vand:

?HNO?_3 (aq)+ H_2 O (l)? ??NO?_3?^- (aq)+ H_3 O^+ (aq)

?HNO?_2 (aq)+ H_2 O (l)? ?NO?_2 (aq)+H_3 O^+ (aq)

b) Styrkekonstanterne for salpetersyre og salpetersyrling ved opslag er:

K_s (?HNO?_3 )=22,4 M

K_s (?HNO?_2 )=4,47* ?10?^(-4) M

c) Jeg antager, at man leder 0,050 mol ?NO?_2 ned i 1, 00 L vand. De formelle koncentrationer af ?HNO?_3 og ?HNO?_2 i opløsningen er:
Vi kan se på reaktionsskemaet, at forholdet mellem NO2 og HNO3 og HNO2 er 2:1. Jeg kender stofmængden af NO2, dette dividerer jeg med 2 for så at få stofmængden af henholdsvis salpetersyre og salpetersyrling.

n(?HNO?_3 )= (0,05 mol)/2=0,025 mol

n(?HNO?_2 )= (0,05 mol)/2=0,025 mol


Eftersom jeg også kender til volumen, kan jeg nu beregne den formelle stofmængdekoncentration for de to syrer.

c(?HNO?_3 )= (n(?HNO?_3))/V= (0,025 mol)/(1 L)= 0,025 M


c(?HNO?_2 )= (n(?HNO?_2))/V= (0,025 mol)/(1 L) = 0,025 M


d) Vi ved, at salpetersyreligvægten er forskudt helt mod højre, mens salpetersyrlingligevægten er forskudt helt mod venstre. En værdi for [H_3 0^+ ] og pH er:
Jeg bruger følgende formel til at finde den aktuelle koncentration af oxonium, som jeg solver:


K_s= [H_3 O^+ ]/(c_s- [H_3 O^+ ] )

22,4= [H_3 O^+ ]^2/(0,025 M- [H_3 O^+ ] )= x^2/(0,025 M- x)


x= -22,425 ∨x=0,24972

[H_3 O^+ ]= 0,25 M

For at finde pH-værdien:

pH= -log?? [H_3 O^+ ]?= -log??(0,24972?)=0,602547

pH=0,6

e) Salpetersyrlingligevægten er imidlertid reelt eksisterende. Forholdet mellem de aktuelle koncentrationer af NO- og HNO2 i opløsningen er:
 

på forhånd mange tak ;)


Skriv et svar til: syre-basereaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.