Fysik

Resistivitet og resistens

09. januar 2010 af Zaphbeebl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er  der nogen der ville have lyst til at hjælpe mig med et kæmpe svagt punkt inden for fysikkens verden? jeg sidder med et fælles spørgsmål med flere tilhørende delspørgsmål der omhandler el-lære, og selvom jeg for det meste forstår teorien er den praktiske anvendelse et kæmpe hul i jorden for mig =/
hvis der er nogen der kan hjælpe med at skubbe mig i gang ved at henvise til de formler der skal bruges inden for opgaven?

Et elektrisk varmelegeme til bagruden af en bil består af 10 ens metaltråde, der er forbundet parallelt. Hver tråd har længden 1,10 m og tværsnitsarealet 0,040 mm2. Trådene er lavet af et materiale med resistiviteten 4,10 · 10-7 Ω·m.


a) Bestem resistansen af hver af trådene og varmelegemets samlede resistans.


Varmelegemet sluttes til bilens batteri, som har hvilespændingen 12,0 V og den indre resistans 0,20 Ω.


b) Bestem strømstyrken i kredsløbet og polspændingen over batteriet,


c) Hvilken brøkdel (i procent) af den elektriske effekt omsættes i batteriet?


Et batteris evne til at levere strøm angives ved dets ladning, ofte angivet i enheden amperetimer (A·h).


d) Hvor lang tid kan batteriet holde varmelegemet tændt, når batteriet inde-
holder 40 A·h?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2010 af mathon

       R = ρ·L/a

  [R] = Ω
  [ρ] = Ω·mm2/m
  [a] = mm2

  erstatningsresistansen Rp for n paralleltforbundne modstande á R
  er

             Rp =  R/n        


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2010 af peter lind

En tråds modstand er den specifikke modstand *længde af tråd delt med tværsnitsarealet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. januar 2010 af mathon

b)
         Uo = (Ri+Ry)·I

         I = Uo/ (Ri+Ry)

         Upol = Ry·I


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. januar 2010 af mathon

c)
    (Pi/P)·100% = (Ri/(Ri+Ry))·100%

  


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. januar 2010 af mathon

d)
    Q = I·t

     t = Q/I = (40 A·h) / I


Skriv et svar til: Resistivitet og resistens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.