Matematik

Ligninger

10. januar 2010 af rictor (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber der er nogen der kan hjælpe mig med at løse følgende ligninger:

2(x + 16) = 2(15 – 2x)

og den anden ligning:

2 : x + 1 = -1 (ved ikke lige hvordan jeg skulle sætte brøkstreg, så derfor satte jeg dividere tegn istedet (:).


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2010 af Exupery (Slettet)

2(x + 16) = 2(15 – 2x)

x+16=15-2x (da vi umiddelbart kan forkorte med to på begge sider)

3x=-1

x=-(1/3)

Hvor meget står i nævneren i den anden? (x+1) eller kun x? Altså - hvad står under brøkstregen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2010 af Melinka (Slettet)

1) Du kan reducere begge sider med 2.

2) gang med x+1 og løs for x.


Svar #3
10. januar 2010 af rictor (Slettet)

 Forstår ikke, skal man ikke gange ind i parentesen i opgave 1, så det bliver 2x og 32 Og på den anden side 30 og 4x?

Med hensyn til opgave 2, så er det x+1 der står i nævneren.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2010 af falk22 (Slettet)

hmm... fik ligning 1 til at give 2/3... men regner nu med at thomas har ret... ved ikke


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2010 af finnped (Slettet)

2/x+1=-1

x+1=-0,5

x=-1,5


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. januar 2010 af Exupery (Slettet)

 #3 og #4

Opgave 1

2(x+16)=2(15–2x)

hvor vi så dividerer med to begge sider af lighedstegnet (det må vi gerne ifølge vores regneregler), hvorfor vi får:

x+16=15-2x

Men hvis I gerne vil gå den slagne vej:

2x+32=30-4x

6x=-2

x=-2/6

x=-1/3

Opgave 2

2/(x+1)=-1

2=-(x+1)

2=-x-1

3=-x

x=-3


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. januar 2010 af Exupery (Slettet)

 #5

Du laver en fejl helt i starten, hvorfor du ender op med et forkert resultat.

2/(x+1)=-1

1/(x+1)=-0,5

Når du dividerer igennem med 2, skal du huske, at brøken ikke forsvinder!

1=-0,5(x+1)

1=-0,5x-0,5

1,5=-0,5x

x=-3


Svar #8
10. januar 2010 af rictor (Slettet)

 tak!


Svar #9
13. januar 2010 af rictor (Slettet)

 Kan stadig ikke helt se hvordan du f.eks. kommer fra:

1/(x+1)=-0,5 til 1=-0,5(x+1) og kan faktisk heller ikke følge dig resten af vejen..


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Vi har 4 regneregler, når vi regner med ligninger:

Vi må lægge det samme tal til på begge sider af lighedstegnet.

Vi må trække det samme tal fra på begge sider af lighedstegnet.

Vi må gange med samme tal på begge sider af lighedstegnet.

Vi må dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet.

Den kan så løses på flere måder. Du kan se de to løsningsforslag i #6 og #7. Lad os tage fat på den sidste, for det ser ud til at være den, du har kigget på:

2/(x+1)=-1

Så dividerer jeg med to på begge sider af lighedstegnet:

2/2(x+1)=-1/2

1/(x+1)=-0,5

Nu ganger jeg så med (x+1) på begge sider af lighedstegnet:

1/(x+1)(x+1)=-0,5(x+1)

1=-0,5(x+1)

Og ganger ind i parentesen for at forkorte:

1=-0,5x-0,5

Så lægger jeg 0,5 til på begge sider af lighedstegnet:

1+0,5=-0,5x-0,5+0,5

1,5=-0,5x

Og til sidst dividerer jeg med -0,5 på begge sider af lighedstegnet:

1,5/(-0,5)=-0,5x/(-0,5)

hvoraf du jeg så får:

x=-3

Ergo har jeg altså kun brugt mine 4 regneregler.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. januar 2010 af mathon

...det var

1/(x+1) =( -0,5/1)

(x+1) = -(1/0,5) = -2

x = -3


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.