Matematik

Differentialligninger

12. januar 2010 af Hejhejhhx (Slettet) - Niveau: A-niveau

dy/dx = ex-y

Bestem løsningen..

Nogle der kan hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2010 af goathunter (Slettet)

dy/dx=e^(x-y)=e^x * e^-y og vha. separation af variable er ∫1/e^-y dy = ∫e^xdx

så e^y=e^x + c så y=ln(e^x+c). Måske skal du også finde definitionsmængden.


Svar #2
12. januar 2010 af Hejhejhhx (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, der var bedre for forståelsen..

Kan du måske også hjælpe med

dy/dx = xy^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2010 af goathunter (Slettet)

Det er det samme du skal gøre, hvis du forstod hvad jeg gjorde før burde du kunne løse den der også. Jeg prøver at forklare det lidt mere generelt så.

Hvis man har en differentialligning (jeg kalder dy/dx for y') y'(x)=h(x)*g(y(x)) som du har

Så er 1/g(y(x))*y'(x)=h(x), sætter man nu 1/g(x)=f(x) kan forrige ligning skrives som f(y(x))*y'(x)=h(x) nu integrerer man på begge sider mht x ∫f(y(x))*y'(x)dx=∫h(x)dx fra integration vha. subtitution er højre side ∫f(y(x))*y'(x)dx=∫f(y)dy

Så ∫f(y)dy=∫h(x)dx og da f(y)=1/g(y) er ∫1/g(y)dy=∫h(x)dx. Disse integraler kan udregnes når man får givet funktionerne g og h og så kan y isoleres bagefter.

I dy/dx=xy^2 er h(x)=x og g(y)=y^2 så løsningen kan findes vha. ∫1/y^2dy=∫xdx

Udregnes dette får man at -1/y=1/2*x^2 + c => y=-1/(0.5x^2+c) hvor c er en arbitrær konstant. Jeg har ikke vist hvordan man finder de intervaller som løsningen er defineret på, det må du finde i din bog da det er lidt for detaljeret til at skrive det hele her.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.