Kemi

Pufferligningen

14. januar 2010 af Mette12 (Slettet)

Hej

Jeg skal i en opgave bruge pufferligningen:

pH=pKs+log(cb/cs)

Jeg forstår godt at man slår pKs-værdien op i en tabel, men hvad med cb og cs hvad er det og hvordan finder man dem?

Hvis nu jeg har følgende data:

25 L 0,010 M benzoesyre tilsættes 17,0 mL 0,012 M NaOH-opløsning.

og jeg har fundet pKs-værdien til 4,20 - hvordan gør man så?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2010 af mathon

n(C6H5COOH) = (0,025 L)·(0,01 mol/L) = 0,00025 mol
n(NaOH) = (0,017 L)·(0,012 mol/L) = 0,000204 mol
 

 
                                               C6H5COOH  +  OH <--->  C6H5COO-  +  H2O
stofmængder i mol:
                            start              0,00025                                 0
                     i ligevægt             0,000046                          0,000204

NaOH'en - som er en stærk base - benyttes til at danne/indstille pufferen med.

Den stærke base NaOH "tvinger" den svage C6H5COOH  til at afgive hydrogenioner under dannelse af dens
korresponderende svage base C6H5COO-. Puffersystemmet udgøres således af det svage syre/basepar
C6H5COOH/C6H5COO-

hvoraf

              pH = pKs + log(cb/cs)

eller       pH = pKs+log(nb/ns)                       da cb/cs = (nb/V) / (ns/V) = nb/ns efter forlængning med V
heraf
får du

              pH = 4,20 + log(0,000204/0,000046) = 4,8


Svar #2
14. januar 2010 af Mette12 (Slettet)

#1 tak

Oppe hvor du har skrevet stofmængder i mol:

Hvordan får du beregnet 0,000046?

og hvorfor skal der står 0?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2010 af mathon

0,000204 mol OH- reagerer med 0,000204 mol C6H5COOH under dannelse af 0,000204 mol C6H5COO-
hvorefter der

                  af C6H5COOH resterer: (0,00025 mol) - (0,000204 mol) = 0,000046 mol
                   
 


Svar #4
14. januar 2010 af Mette12 (Slettet)

#3 nååå sådan

Nu står der så:

 Beregn forholdet mellem de aktuelle koncentrationer af benzoationer, C6H5COO-, og benzoesyre i en juice med:          1) pH = 4,0 2) pH = 6,0

Altså jeg ved at jeg skal bruge pH = pKs + log(cb/cs)
 

men hvordan plotter jeg tallene i ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. januar 2010 af mathon

    cb/cs = 10pH-pKs

                1)  cb/cs = 104,0-4,20

                2)  cb/cs = 106,0-4,20


Skriv et svar til: Pufferligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.