Matematik

Hjælp til en afleveringsopgave.

17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Sidder med følgende og ved simpelthen ikek hvad jeg skal!: http://peecee.dk/upload/view/218426  

En der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

1) Bestem en normalvektor til planen. Det er krydsproduktet mellem to vektorer, der ligger i planen, fx AB og AC. Ligningen for en plan er a*x + b*y  + c*z + d = 0, (a,b,c) er normalvektoren. Bestem nu d ved at indsætte et punkt samt den fundne normalvektor.

2) Bestem den spidse vinkel mellem en normalvektor til alfa og en normalvektor til yz-planen.

3) Punktet ligger i yz-planen. Det har samme y-koordinat som C. Dvs. at D har koordinaterne (0,5,z), hvor vi så mangler at bestemme z. Resultatet fra 2) kan nok bruges her.

4) Hvad ved du om sammenhængen mellem areal og determinanter?

5) Vinkel mellem vektorer.


Svar #2
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

1) n=(5,3,5) så planens ligning er: 5(x-1)+3(y-0)+5(z-0)=0⇔5x+3y+5z-5=0

2) øhh? Så jeh skal bestemme den spidse vinkel mellem n=(5,3,5) og (0,3,5)?

3) pas :-(

4) at arealet er givet ved ½·determinanten?

5) også pas!

Jeg hader det her! Jeg kan jo ikek finde ud af noget af det!


Svar #3
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Jeg bare gerne have en til at hjælpe mig igennem det! Jeg lærer jo ikke ikke noget som helst hvis jeg bare sidder og kigge rpå og ikke aner hvad jeg skal? Så hvis en elelr anden kunne guide mig lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

1) n er korrekt. (1,0,0) er dog ikke et punkt i planen. Den korrekte ligning er 5x + 3y + 5 z - 20 = 0.

2) En normalvektor til yz-planen er (1,0,0), så du skal bestemme vinkelen mellem (5,3,5) og (1,0,0). Du kender formelen for den spidse vinkel mellem to vektorer.


Svar #5
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Hvordan ved du at en normalvektor til yz-planen er (1,0,0)? (vil bare gerne vide det til en anden gang:-)


Svar #6
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Forresten så gar jeg lige regnet videre og får nu:

1) 5x + 3y + 5 z - 20 = 0.

2) 40,61 idet jeg får 49,39 og trækker dette fra 90.


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

3) Du skal bestemme z-koordinaten for D. C projiceres på y-aksen; vi kalder punktet for M. Trekanten CDM er retvinklet. CM har længden 1. Den spidse vinkel mellem DC og DM har du fra opgave 2); kald den v. Cosinusrelationen for retvinklede trekanter giver nu cos(v) = |CM|/|DM| = 1/|DM| ⇔ |DM| = 1/cos(v). Detter er så z-koordinaten til D.

4) Du ved, at arealet af det parallelogram, som to vektorer udspænder, er lig den numeriske værdi af determinanten mellem vektorerne.

5) Vinkel A findes som vinkelen mellem vektor AB og vektor AD, vinkel B som den spidse vinkel mellem BA og BC. På samme måde med de andre vinkler.

Vinkelen v mellem to vektorer, AB og AC, er givet ved


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Normalvektor til yz-planen er en vektor, der står vinkelret på yz-planen.

Det er måske nemmest at starte med at forestille sig xy-planen, som er vandret. Forestil dig en græsplæne med en flagstang. Flagstangen står vinkelret på græsplænen, og er således normalvektor til den. Lad os sige, at bunden af flagstangen har koordinaterne (1,1,0). Flagstangen er 1 meter høj, dvs. at toppen af den har koordinaterne (1,1,1). Flagstangen kan også repræsenteres af vektoren (1,1,1) - (1,1,0) = (0,0,1).

Forestil dig nu, at yz-planen er græsplænen. Så har bunden af flagstangen koordinaterne (0,1,1) og toppen koordinaterne (1,1,1). Flagstangen repræsenteres nu af vektoren (1,1,1) - (0,1,1) = (1,0,0).

Er det lidt klarere for dig nu?


Svar #9
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

#8

Ja! Tusind tak! Tænk at du gider at bruge så langt tid på at forklare det, folk vilel normalt bare have droppet det..


Svar #10
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Hmm jeg tænkte lidt på om du ikek bare kunne ligeg facit her op (altså uden udregninger) så jeg bare kan regne løs indtil jeg finder det rigtige?


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 Jo, lad mig gøre det...

1) 5x + 3y + 5z - 20 = 0

2) 49.39 grader -- exakt er vinkelen cos-1((√59)/5)

3) D(0,5,0.857) -- exakt er z-koordinaten 5/(√34)

4) Areal = 13.14 -- exakt er Areal = 14 - 5/(√34)

5) vinkel A = 67.9 grader, vinkel B = 111.3, vinkel C = 70.4, vinkel D = 110.3


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 I 3) sagde jeg forkert - det er tangensrelationen, der skal anvendes, hvis resultatet fra 2) skal anvendes direkte.


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

En rettelse mere. Jeg har beregnet z-koordinaten til D forkert. Det korrekte tal er 1. Da vi kender både x- og y-koordinaten til D, indsætter vi dette i ligningen for planen, og får en ligning med z som den ubekendte. Efter indsættelse får vi -5+5z=0 ⇔ z = 1. Således har D koordinaterne (0,5,1). Det giver også andre resultater for arealet og vinklerne. De korrekte facit er så

1) 5x + 3y + 5z - 20 = 0

2) 49.39 grader -- exakt er vinkelen cos-1((√59)/5)

3) D(0,5,1)

4) Areal = 13

5) vinkel A = vinkel C = 68.7 grader, vinkel B = vinkel D = 111.3.

Undskyld misforståelsen.


Svar #14
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Ok så årøve rjeg lige igen:

3) Ved brugen af indskudssætningen har jeg at:

OD=OA+AD⇔OD=OA+BC⇔OD=(0,0,4)+(0,5,-3)=(0,5,1) (idet AD=BC?)

4) kan ikke lige gennemskue udregningen her! :-s

5) jeg finder vinklen mellem BA og BC som giver 111,33 og i et paralleogram er vinklen tværs over den samme, så jeg har at (111,33*2)/2=vinkel A og B?


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

3) Meget fint!

4) Se her.

5) Ja, vinkel A = vinkel C = 111,33. Vinkel B og D er så (360 - 2*111,33)/2 = 180 - 111,33 = 68.67.


Svar #16
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

hmm er det ikke BCxDC? Det giver sqrt(59)


Svar #17
17. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Don't you dare to die on me sigmund, you hear!? :-D


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 Jo, du har ret! Har helt misfortolket det, der stod på Wiki! Arealet af et parallelogram er længden af krydsproduktet mellem to vektorer, der udspænder det. Så du har ret: A = sqrt(59). Undskyld igen!

God humor ellers! :D


Skriv et svar til: Hjælp til en afleveringsopgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.