Matematik

partiel integration

18. januar 2010 af Pthomas (Slettet)

Hvordan løser jeg dette integral vha. partiel integration:

x2*(2x-1)-2

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af peter lind

x2/(2x-1)2 = (x2-½x+½x)/(2x-1)2 = (x2-½x)/(2x-1)2 +½x/(2x-1)2 =  ½x(2x-1)/(2x-1)2+½x/(2x-1)2 = ½x[ 1/2x-1)+1/(2x-1)2]. Brug derefter substitution t=2x-1,  dt=2dx


Svar #2
18. januar 2010 af Pthomas (Slettet)

Uh.. det var en masse omskrivninger :)

Prøver at se om jeg kan forstå hvad du har gjort!


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2010 af goathunter (Slettet)

Peter har vist regnet på det forkerte. I den sidste tråd du oprettede blev der vist et smart trick. Jeg prøver at gentage det

Vi vil omskrive x^2/(2x-1)^2 så det bliver lettere at integrere. Så jeg betragter x/(2x-1) = (x-1/2 -x + 1/2 +x)/(2x-1)

Jeg har lagt 0 =x-1/2 + 1/2 -x til i tælleren, og x/(2x-1) = (x-1/2 -x + 1/2 +x)/(2x-1)=(x-1/2)/(2x-1) + (-x + 1/2 +x)/(2x-1)
 

=1/2 + 1/(4x-2) Så x^2/(2x-1)^2=(1/2 + 1/(4x-2))^2 = 1/4 + 1/(4x-2)^2 + 1/(4x-2)

Så ∫x^2/(2x-1)^2 dx=∫(1/4 + 1/(4x-2)^2 + 1/(4x-2)) dx = x/4 - 1/4*1/(4x-2) + 1/4*ln(4x-2) + C


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2010 af peter lind

Mit kneb i #1 var ikke helt velvalgt. Det kan gøres nemmere. Direkte indsat t=2x-1, x =½*(t+1) dx=½dt bliver funktionen i opgaven (t+1)2/(t2*4) = (t2+2t+1)/(4*t2 ) = (1+2/t+1/t2)/4

Partiel integration som foreslået i overskriften er også en mulighed. Funktionen kan skrives som ½x*(2x)/(2x-1)2, hvor man så differentiere ½x og integrerer resten.


Skriv et svar til: partiel integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.