Matematik

Stærkt brug for hjælp

21. januar 2010 af denkedelige (Slettet)

 en opgave lyder:

I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved ligningen

x^2 - 8x + y^2 + 4y - 30 = 0.

Bestem en centrum og radius for cirklen.

det oplyses, at punktet P (11, -3 ) ligger på cirklen. 

Bestem en ligning for tangenten til cirkelen i punktet P.

En linje L er bestemt ved ligningen y = 3x + 6. 

bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen L og cirklen.

Håber der er en derude som kan hjælpe . 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2010 af piper (Slettet)

Hint til bestemmelse af centrum og radius for cirklen:

Betragt:

x^2 - 8x + y^2 + 4y - 30 = 0

"Flyt" de -30 over på den anden side og læg 16 og 4 til

(x^2 + 16 - 8x) + (y^2 + 4 + 4y) = 30 + 16 + 4

Nu ligger tricket i at anvende din viden om kvadratet på en toleddet størrelse. Se evt. da.wikipedia.org/wiki/Kvadratet_p%C3%A5_en_toleddet_st%C3%B8rrelse

Hint til ligning for tangenten til cirklen i punktet P:

Da der er tale om en tangent vil produktet af hældningen på tangenten og linjen der går mellem cirklens centrum og P give -1. De står vinkelret på hinanden. Udregn derfor først hældningen på linjen mellem centrum og  P og brug denne til at bestemme tangenthældningen. Brug så punktet P, som tangenten går igennem, samt tangentens hældning til at bestemme den endelige ligning.

Hint til bestemmelse af kordinatsættene, der udgør skæringspunkterne mellem L og cirklen:

Substituer dit udtryk for y, altså 3x + 6 i cirklens ligning og løs andengradsligningen. Brug så ligningen for L til at bestemme de tilsvarende anden-koordinater.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. januar 2010 af mathon

hint-supplering:

cirklen 
              x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0
har
              centrum C = (-d,-e) og radius r = √(d2 + e2 - f)

cirkeltangenten i Po(xo,yo)

              (xo+d)(x+d) + (yo+e)(y+e) = r2

cirklens eventuelle skæringskoordinater
med linjen
              y = mx + b 

er         
      x1,2 = (-mb±√(Δ))/(1+m2) - d            
                                                                   Δ = r2·(1+m2) - b2
      y1,2 = (b±m√(Δ))/(1+m2) - e  

sekant for Δ>0 (to skæringspunkter)
tangent for Δ=0 (ét skæringspunkt)
passant for Δ<0 (intet skæringspunkt)
         


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2010 af mathon

x2 + y2 - 8x + 4y - 30 = 0

x2 + y2 + 2(-4)x + 2(2)y + (-30) = 0

x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0


Skriv et svar til: Stærkt brug for hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.