Kemi

Kompleksdannelse - zink og cyanidioner

01. februar 2005 af Miarv (Slettet)
Jeg har problemer med opgave 1c fra Studentereksamen Maj 1999.

Ved en EDTA-titrering af spildevand kan indholdet af Mn2+ i spildevandet bestemmes. EDTA reagerer imidlertid også med Zn2+ i spildevandet på samme vis som med Mn2+.
Vha. KCN kan Zn2+ maskeres ved reaktionen
Zn2+ (aq) + 4CN- (aq) <-> Zn(CN)4 2- (aq)
så EDTA kun reagerer med Mn2+.

Jeg skal nu argumentere for at maskeringen er effektiv når der tilsættes ca. 100 mg KCN (s) til 20 mL spildevand (c(Zn2+)=1,6*10^-3M).
Jeg har slået Kk=5*10^16 M^-4 op, men har lidt svært ved at komme videre efter at have bestemt c(CN-)=c(KCN)=7,68*10^-2 M

Er der nogen der kan hjælpe?

Svar #1
02. februar 2005 af Miarv (Slettet)

Er der ikke nogen der har et bud på hvordan den opgave skal gribes an?

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2005 af frodo (Slettet)

du skal vel bare vise, at reaktionen
Zn2+ (aq) + 4CN- (aq) <-> Zn(CN)4 2- (aq) kan orlæbe fuldstændigt med de opgivne stofmængder. (som er kamoufleret :D)

Svar #3
02. februar 2005 af Miarv (Slettet)

Jeg kan godt se at der er stort overskud af CN-, men gik ud fra at jeg måtte finde ud af hvordan fordelingen bliver når ligevægten har indstillet sig, men så fik jeg umiddelbart en fjerdegradsligning.
At der er nok CN- til at funktionen kan forløbe fuldstændig er vel ikke ensbetydende med at den gør det, men hvordan argumenterer jeg for at den vil gøre det? Jeg får opgivet at det dannede kompleks er stabilt, men hvordan inddrager jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2005 af frodo (Slettet)

jeg synes det er nok argument, at der er rigelig CN- tilstede, og at ligevægtskonstanten for reaktionen er ret så høj! Den ligger jo alligevel på en halv million.

Du kan derfor regne med, at det næsten er alt Zn2+, der er reageret.

Tror du skal passe på med at lægge mere i opgaven

Svar #5
02. februar 2005 af Miarv (Slettet)

Ok, det er nok det der har været mit problem. Jeg fandt opgaven lidt uklar og vil nødig undervurdere den, så i stedet gør jeg den langt mere kompliceret end nødvendigt.
Mange tak for hjælpen.

En enkelt ting jeg ikke er helt med på, hvad er det der ligger på ca. en halv million?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2005 af frodo (Slettet)

hehe.. Sorry, der er ikke noget der ligger på en halv million! Jeg mente ligevægtskonstanten, men den er jo langt højere..

Skriv et svar til: Kompleksdannelse - zink og cyanidioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.