Kemi

pH-beregning

22. januar 2010 af MetteVette (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne pH i en opløsning af KH2PO4 i vand. H2PO4- er en amfolyt.

Opløsningen er lavet af 150mL vand og 0,10g KH2PO4


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2010 af mathon

pKs for H3PO4 = 2,12

pKs for H2PO4- = 7,21

                               pH ≈ (1/2)·(2,12 + 7,21)         formlen gælder strengt taget kun når både
                                                                          H3PO4 og H2PO4- er svage syrer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2010 af Darwin (Slettet)

H2PO4- er en amfolyt, hvilket betyder, at den både kan reagere ved at afgive en proton (en syre) og ved at optage en proton (en base):

I)        H2PO4-(aq) + H2O(l) ⇔ HPO42-(aq) + H3O+(aq)

II)       H2PO4-(aq) + H3O+(aq) ⇔ H3PO4(aq) + H2O(l)

Ud fra ovenstående ligninger kan vi opskrive ligevægtskonstanterne:

KaI = [HPO42-][H3O+]/[H2PO4-]

KaII = [H2PO4-][H3O+]/[H3PO4]   (skrevet op for reaktionen mod venstre)

og c(H2PO4-) = [H3PO4] + [H2PO4-] + [HPO42-]

Koncentrationen af H3O+ kan skrives som:

[H3O+] = [HPO42-] - [H3PO4]         (H3O+ dannes ved dissociation og forbruges ved hydrolyse)

Dvs.

[H3O+] = KaI[H2PO4-]/[H3O+]  -  [H2PO4-][H3O+]/KaI

⇒ [H3O+]2 = KaIKaII[H2PO4-]/([H2PO4-] + KaI)

Vi antager nu, at hverken dissociationen eller hydrolysen er for ekstreme, så [H2PO4-] ≈ c(H2PO4-) ≡ c, dvs.

[H3O+] = √(KaIKaIIc/(c + KaI))

Vi betragter nævneren - vi antager med rimelighed, at c >> KaI, dvs.

[H3O+] ≈ √(KaIKaII)

eller

pH = -log[H3O+] = -log((KaIKaII)1/2) = 1/2(pKaI + pKaII)       (idet pKa ≡ -log(Ka))

Også kaldet amfolytligningen. Ligningen er generel for amfolytter, så længe amfolytten ikke dissocierer eller hydroliserer for meget.


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.