Kemi

renhedsprocenten

22. januar 2010 af msn88 (Slettet)

hej

der står i min opg at:

renhedsbestemmelse af en Na2CO3 holdig prøve

Na2CO3 + 2HCL ----> 2 NaCL + H2O + CO2

der afvejes 0,1963 g prøve som opløses i 50 mL vand målekolbe 2,000 mL udtages og titreeres med 2,563 mL 0,0536 M HCL 

beregn renhedsprocenten 

er det denne formel, men det kunne jeg heller ik. resultatet passer ikk

m= ( c * V - c * V) * M  / 2* 1000 mL / L 

c W/W % = m / m prøve * 100 %

håber for svar


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Din formel til W/W % er rigtig

din masse beregning er forkert

molforhold 1 mol Na2CO3 reagerer med 2 mol HCl ; molforhold 1:2

beregningen kan udføres på flere måder, men jeg tror denne her er nemmest at overskue

Na2CO3 = 106,0 g/mol

m/M = c * V / 1000 mL/L

I 2 mL prøve opløsning er der;

m / 106,0 g/mol = 0,0536 mol/L * 2,563 mL / 2(molforhold) * 1000 mL/L ⇒
 

m = 0,0536 mol/L * 2,563 mL * 105,0 g/mol / 2(molforhold) * 1000 mL/L = 0,007281 g i 2 ml, du udtog 2 mL fra 50 mL, det medfører at du skal gange med 50/2 = 25

25 * 0,007281 g = 0,18202 g Na2CO3 i prøven

W/W % = 0,18202 g / 0,1963 g * 100 % = 92,73 %

når du laver beregninger er det en rigtig god ide altid at sætte enheder på, det mindsker risikoen for fejl


Skriv et svar til: renhedsprocenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.