Kemi

citronsyre Molarmasse ?

24. januar 2010 af msn88 (Slettet)

hej

der står i min opg at :

indholdet af citronsyre i en prøve bestemmes ved titreing med NaOH

5,000 mL prøve afpipteres og titrerses med 2,518 mL 0,0502 M NaOH

beregn prøvens koncentration som g/L

c = c * V / V 

2,518 * 0,0502 / 5000 = 0,000025281 

citronsyre M = 192,125 ( er det rigtig )

c = c  mol/L * M 

 0,000025281 * 192,125 = 0,004857112
 

håber for svar om min molarmasse er rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2010 af mathon

citronsyre kan i denne sammenhæng betragtes
som
          3-hydroxy-propantri(carboxyl)syre

                                                  H3Ci  + 3 NaOH → Na3Ci  +  3 H2O       da pKs-værdierne ligger tæt
reaktionsmængdeforhold             1            3

ns = (1/3)·nb

m/M = (1/3)·(0,002518 L)·(0,0502 mol/L) = 4,2134533·10-5 mol

m = (4,2134533·10-5 mol)·M = (4,2134533·10-5 mol)·(192,125 g/mol) = 0,0080951 g

m/V = (0,0080951 g)/((0,005 + 0,002518) L) = 1,07676 g/L


Svar #2
25. januar 2010 af msn88 (Slettet)

det er forkert resultat 1,07676 den rigtig facit skal være 1,62 g/L


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2010 af mathon

har du fået anvisning på, om citronsyren skal betragtes som monoprot eller diprot syre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2010 af mathon

dit facit stemmer med citronsyre som diprot syre

citronsyre kan i denne sammenhæng betragtes
som
          3-hydroxy-propantri(carboxyl)syre

                                                     H3Ci  + 2 NaOH → Na2HCi  +  2 H2O  pKs1 og pKs2 -værdierne ligger tæt
reaktionsmængdeforhold           1              2

ns = (1/2)·nb

m/M = (1/2)·(0,002518 L)·(0,0502 mol/L) = 6,32018·10-5 mol

m = (6,32018·10-5 mol)·M = (6,32018·10-5 mol)·(192,125 g/mol) = 0,012143 g

m/V = (0,012143 g)/((0,005 + 0,002518) L) = 1,61514 g/L ≈ 1,62 g/L


Svar #5
25. januar 2010 af msn88 (Slettet)

det eneste der viser det er denne de her molekyler

CH2COOH                                                  CH2COONa

ι                                                                        ι               

HO - C - COOH + 3NAOH --> HO -C- COONa + 3H2O

ι                                                                         ι

CH2COOH                                            CH2COONa

håber du forstår min molekyler opsætningen


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2010 af mathon

der hviskes af Gate2 i min øresnegl, at spørgsmålet var prøvens koncentration
og ikke blandingens koncentration, hvilket er rigtigt, når man læser ordentligt :-)

med triprot citronsyre fås da:

citronsyre kan i denne sammenhæng betragtes
som
          3-hydroxy-propantri(carboxyl)syre

                                                  H3Ci  + 3 NaOH → Na3Ci  +  3 H2O       da pKs-værdierne ligger tæt
reaktionsmængdeforhold             1            3

ns = (1/3)·nb

m/M = (1/3)·(0,002518 L)·(0,0502 mol/L) = 4,2134533·10-5 mol

m = (4,2134533·10-5 mol)·M = (4,2134533·10-5 mol)·(192,125 g/mol) = 0,0080951 g

m/V = (0,0080951 g)/(0,005  L) = 1,61902 g/L ≈ 1,62 g/L


Skriv et svar til: citronsyre Molarmasse ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.