Matematik

Trigonometri - på 8. klasses niveau

25. januar 2010 af GangofGin (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej alle, her er lidt 8. klasses matematik, som nok er ret så let for de fleste af jer...

Jeg har en trekant, og jeg kender en katete og to vinkler. Jeg kan selvfølgelig sagtens finde en sidste vinkel, men så mangler jeg de to sider... Jeg ved, at hvis jeg havde haft hypotenusen, kunne jeg have sagt sin/cos(A)*hypotenusen, men hvad gør jeg nu? Målene og vinklerne er forresten følgende: Vinkel A 49,06, vinkel B 90 og katete b 2,53. Jeg mangler bare en formel, eller en forklaring der er til at forstå.

Næste opgave kopierer jeg bare, da det er lige så let: En kanon som er 2 meter lang er stillet op 20 meter fra en mur, som er 3 m. høj. Kanon danner en 10 graders vinkel med jorden. Kan kanonen skyder hen over muren? Hvor langt skal kuglen flyve? Jeg aner simpelthen ikke, hvordan jeg skal få startet... Udover at lave tegningen selvfølgelig.

Jeg håber I kan hjælpe, matematik er bestemt ikke mit stærke fag :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Hvis vinkel B er 90 grader så er b hypotenusen. Du skal blot udnytte definitionerne (de tre øverste er nok dem du kender til):

http://www.sinavonline.net/formuller/images/trigonometri_formulleri.gif

Husk at tilpas til din egen navngivning af sider og vinkler.


Svar #2
25. januar 2010 af GangofGin (Slettet)

Undskyld, tastefejl - det er vinkel C, der er 90 grader. Vinkel B er ukendt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2010 af peter lind

Hvis B er 90º er b hypotenusen, som du kender.

Det sidste kræver egentlig kendskab til mundingshastighed og det skrå kast. Da du formodentlig ikke kender nogle af delene skal du sikkert blot betragte skuddet som en retlinjet bevægelse. I så fald se på den retvinklet trekant, der dannes af kanonens røringspunkt med jorden, jorden samt den lodrette mure. Find vinklen ved kanonens røringspunkt med jorden. Er denne mindre end de 10º skyder kanonen over.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2010 af peter lind

Brug at sin(B) = b/c til at finde hypotenusen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2010 af birkmeister (Slettet)

 Du kan bruge sinusrelationer:

Formlen hedder Sin(A)/a=Sin(B)/b=Sin(C)/c

Sin(A)/a = Sin(B)/b fx: Sin(49,06)/a=Sin(90)/2,53 så isolerer vi a: a= (sin(49,06)*2,53)/sin(90) <=> a=1,91115  

For at finde længden for c skal du finde vinkel C: 180-A-B=C... Der efter gør du som jeg gjorde ved den første..  Der hvor 49,06 står, skal du proppe C ind og på den måde finder du lille c....


Svar #6
25. januar 2010 af GangofGin (Slettet)

Tusind tak, for lige at være helt med nu - er det sinus invers, der bruges her?

Hov, vent - havde du fået med, at det var en fejl, at jeg skrev at vinkel B er 90 grader? Det var vinkel C. Ændrer det formlen, at det alligevel er hypotenusen jeg skal finde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Du skal benytte #5.


Svar #8
25. januar 2010 af GangofGin (Slettet)

Tak, kom igennem det. Jeg tror, at det er rigtigt, men ellers er det jo også mest for træningens skyld, her i 8., så rettelser er ikke nødvendige.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Her er noget galt.

I 8.klasse har man ikke haft om sin og cos.

Du glemmer at skrive hele den oprindelige opgavetekst.

I 8 klasse ville en opgave, der indeholder de oplysninger du giver, være en konstruktionsopgave.

Tegn b, adsæt vinkel A i den ene ende. Da vinkel b er ret kan du finde B ved at tegne en halvcirkel med centrum midt på b og radius=b/2.

Skulle du have udgivet dig for at være på et lavere niveau end du ønsker opgaven løst på, kan du jo bruge sinusrelationerne til at finde de manglende sider.


Svar #10
25. januar 2010 af GangofGin (Slettet)

Tja, jeg ved ikke hvornår, man normalt lærer om sin og cos. Men jeg går altså i 8., og vi har lært om sin og cos. Jeg har beskrevet opgavet, som den skulle løses (det var ikke en konstruktionsopgave).


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. januar 2010 af mathon

eller

c = b/cos(A)


Skriv et svar til: Trigonometri - på 8. klasses niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.