Matematik

MAT AB2 264

26. januar 2010 af BecauseOfYou (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Opgave 264 i MAT AB2 bogen går ud på, at man skal bestemme en ligning for tangenten til grafen for f( x ) = x^(1/2) = kvadratrod x i punktet (9, f(9))

Skal jeg så benytte formlen 1/(2kvadratrod x) ? Og hvad skal jeg gøre med x^(1/2)? For jeg kan sagtens løse den, hvis  x^(1/2) ikke var med i opgaven (det er den der gør opgaven lidt svær). 

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2010 af peter lind

Ligningen for tangenten til en graf for funktionen f(x) i punktet (x0, f(x0)) er y=f'(x0)(x-x0)+f(x0). Hvis du med spørgsmålet om formel mener at du skal bruge at f'(x)=½/kvrod(x) er svaret ja.


Svar #2
26. januar 2010 af BecauseOfYou (Slettet)

Nej, jeg mente om jeg skulle bruge formlen: f'(x)=1/2kvrod(x)  but nvm..

Men jeg forstår bare ikke helt, hvad x^½ er. Er det x? Hvis ja, hvad så med kvrod x? Hvad er det så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2010 af peter lind

x½=kvrod(x)


Svar #4
26. januar 2010 af BecauseOfYou (Slettet)

ja, men f(x) er jo lig med x½ som er lig med kvrod (x).. Det er jo dette puslespil jeg ikke kan se logikken i. Skal jeg så indsætte x½ i formlen f'(x)=1/2kvrod x½?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2010 af peter lind

Du kan skrive det som f'(x) ½*x=  ½/kvrod(x) = 1/(2kvrod(x)) = 1/(2x½). Det betyder alt sammen det samme. Du kan derimod ikke bruge både kvadratrod og opløfte i potensen ½


Svar #6
26. januar 2010 af BecauseOfYou (Slettet)

Ok, mange tak for svarene. Jeg vil prøve mig frem.. Skulle det eventuelt fejle, så vender jeg nok tilbage til portalen i morgen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2010 af peter lind

Lidt supplement: x1/n er defineret af (x1/n)n = x, kvrod(x) er defineret ved kvrod(x)2=x, sætter man n= 2 i den første får man (x½)2=x og derfor x½=kvrod(x)


Skriv et svar til: MAT AB2 264

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.