Kemi

pufferopløsning og pH-ændring??

28. januar 2010 af shufffff (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen som kan hælpe plZ???

Man laver en pufferopløsning ved at opløse 1,75 g CH3COOH og 5,82g CH3COONa*3H2O i 100mL vand.

a) beregn opløsningens pH

b) Derefter tilsættes 5,0mL 2,0M HCl. Beregn pH-ændringen

 på forhånd taK


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2010 af Marjo (Slettet)

Du kan altid starte med at lave et reaktionsskema for reaktionen ned i opløsningen.

Herefter kan du jo beregne stofmængden n for henholdsvis syren og dens korresponderende base for så at kunne bruge pufferligningen :D


Svar #2
28. januar 2010 af shufffff (Slettet)

 jeg har faktsik ingen ide hvordan... reaktionsskema er for besværligt.. hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2010 af Marjo (Slettet)

CH3COOH (aq) + H2O (l) ---> <--- CH3COO^- + H3O^+ (aq)

kemisk ligevægt  i vandig opløsning. Na kommer ik med i reaktionsskemaet da denne er letopløseligt.

Du beregner stofmængderne ved at bruge følgende formel: n= m/M altså massen af stoffet delt med dens molarmasse, som kan slås op i databogen (vær opmærksom på at der står 3 vandmolekyler efter basen, den skal du nemlig have med i molarmassen).

når du har fundet stofmængderne bruger du pufferligningen, når du kender stofmængderne:

 pH= pKs + log(n(base)/n(syre))

pKs er styrkeeksponenten for syren som også kan slås op i databogen.


Svar #4
28. januar 2010 af shufffff (Slettet)

 ok mange tak... og fik den desuden til at være pH = 3,9

 hvad med opgave b??


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2010 af Marjo (Slettet)

okay, har ik lige selv regnet den ud, men det lyder rimeligt.

hm. her skal du igen finde stofmængden af HCl, som er en syre. Når du tilfører mere syre skal du jo lægge det til den mængde syre du havde i forvejen, og trække det fra basen i din pufferligning :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2013 af MNør (Slettet)

Jeg vil pH til 5,44. Må jeg se dine udregninger? :-)


Skriv et svar til: pufferopløsning og pH-ændring??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.