Matematik

Fordoblingskonstant

31. januar 2010 af Holmboe (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Hvordan skal jeg regne dette ud?:

En eksponentiel udvikling er fastlagt ved at dens graf går igennem punktet (3,11) og og den har en halveringskonstant 4,689.
Bestem ligningen for den eksponentielle udvikling.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

du kan finde fremskrivningsfaktoren via formlen for fordoblingskonstanten... du har den i din mat. grundbog...

herefter bruger du b-formlen for eksponentielle funktioner.... den finder du også i din grundbog =)


Svar #2
31. januar 2010 af Holmboe (Slettet)

Så det vil sige at b findes sådan her:

11 = b * 4,689^3

<=>

b = 0,106697

.. og at ligningen for den eksponentielle funktion derfor kommer til at se sådan her ud:

f(x) = 0,106697 * 4,689^x

??


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

nej...fordoblingskonstanten er ikke din fremskrivningsfaktor(=a)

formlen for fordoblingskonstanten er:

T2 = log(2) / log(a)

isoler du a, får du:

a = 21/T2

når du så har beregnet a, kan du bruge formlen for b for eksp. funktioner. hvis dit punkt hedder (x,y):

b = y / ax

 


Svar #4
31. januar 2010 af Holmboe (Slettet)

Så f(x) = 7,06 * 1,159^x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

a er korrekt...

b er forkert...prøv igen


Svar #6
31. januar 2010 af Holmboe (Slettet)

altså hvis man beregner b ved at sige 11/1,159^3, er det lig med 7,05983 ~ 7,06. Hvor er fejlen ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

jeg får ikke 11/1,159^3 = 7,06


Svar #8
31. januar 2010 af Holmboe (Slettet)

jamen er det fordi det skal være (11/1,159)^3?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

nej.... kun a skal opløftes...

b = 2,72


Svar #10
31. januar 2010 af Holmboe (Slettet)

jeg har lige prøvet at solve 11/x^3=2,72 for at finde ud af, hvilket tal du havde på x's plads. x = 1,59. Så det må have været en tastefejl. Men ellers mange tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2010 af Yow! (Slettet)

god stil ;)

Selv tak!


Skriv et svar til: Fordoblingskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.