Matematik

Ligning - hjælp det haster!

04. februar 2010 af Hottienottie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Omkostningerne, K mill. kr., ved at bygge en skyskraber med x etager påstås ved et byggeri at være K=350+0,5x(x+1)

Hvor mange etager kan man så bygge for 630 millioner kr.?

Hvilken formel er det jeg skal bruge?


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. februar 2010 af mathon

      630 = 350 + 0,5x(x+1)  x>0

      0,5x(x+1) + 350 - 630 = 0

      x2 + x - 560 = 0   x>0

      x = 23,2    dvs 23 etager


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal bruge den formel der står i opgaven. Sæt K=630 i formlen og løs den 2.-gradsligning i x, der kommer ud af det:

630 = 350 + 0,5x(x+1), eller

x2 + x = 280*2 = 560,

altså

x2 + x -560 = 0.

Ligningen har ikke heltallige løsninger, så man runder den positive rod ned til nærmeste heltal og finder, at man kan bygge 23 etager, og så bliver der en lille smule tilbage til løseren af opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2010 af Knotz (Slettet)


 


Svar #4
04. februar 2010 af Hottienottie (Slettet)

 kan det forklares mere detaljerede? for jeg forstår stadig ikke helt..

og hvordan skal det tastes på en lommeregner?


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug formlen for hvordan du finder rødderne i en 2.-gradsligning. Ligningen er

x2 + x -560 = 0

a = 1, b = 1, c = -560

Find først diskriminanten

D = b2 - 4ac = 1 - 4*(-560) = 1+2240 = 2241

Den positive rod er

x = (-1 + √D)/2 = 23,2... , der rundes ned til 23, da der kun bygges et helt antal etager. Indsætter du x=23 i omkostningsformlen, får du omkostningerne for 23 etager til K = 626 (mill kr). Da der var bevilget 630 mill kr, bliver der 4 mill kr tilbage til en glad aften i byen.


Svar #6
04. februar 2010 af Hottienottie (Slettet)

Tusind tak for hjælpen .. 


Svar #7
05. februar 2010 af Hottienottie (Slettet)

 #5

Brug formlen for hvordan du finder rødderne i en 2.-gradsligning. Ligningen er

x2 + x -560 = 0

a = 1, b = 1, c = -560

Find først diskriminanten

D = b2 - 4ac = 1 - 4*(-560) = 1+2240 = 2241

Den positive rod er

x = (-1 + √D)/2 = 23,2... , der rundes ned til 23, da der kun bygges et helt antal etager. Indsætter du x=23 i omkostningsformlen, får du omkostningerne for 23 etager til K = 626 (mill kr). Da der var bevilget 630 mill kr, bliver der 4 mill kr tilbage til en glad aften i byen.

Hej, hvordan har du fundet frem til a=1, b=1, c=-560?


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen var

x2 + x -560 = 0

Sammenligner du med den generelle form for en 2.-gradsligning

a x2 + b x + c = 0,

følger det vist umiddelbart, at a = 1, b = 1, og c = -560.


Svar #9
05. februar 2010 af Hottienottie (Slettet)

ja jeg har forstået ligningen, men det er bare hvor jeg får de -560 fra (: 

jeg vil gerne have noget ud af den hjælp istedet for at skrive af, hvis du forstår mig?


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

De 560 kommer fra #2:

(630 - 350)*2 = 280*2 = 560


Skriv et svar til: Ligning - hjælp det haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.