Kemi

Kemispørgsmål

06. februar 2005 af Katty (Slettet)
Hej!

Hvis man har en koncentration M af et stof i luft, og man ved, hvor meget luft denne koncentration har været i samt tryk og temperatur for luften, hvordan kan man så bestemme mængden af stoffet i luften i gram?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

find stofmængden og gang med molarmassen

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

du er sikker på, at M ikke er den molare masse for stoffet??

Svar #3
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

Har ikke noget specifikt stof at arbejde med, det er ren symbolik. Opgaven tager udgangspunkt i Lambert-Beerts lov:

A = k*c

k er kendt og A er kendt, c i molær er dermed kendt. Så siger opgaven, at absorbansen skal omregnes til mængden af stoffet (med koncentrationen c) i gram. Hvordan gøres det?

Jeg kender som sagt voluminet af luft.

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

du bliver nødt til at give nogle flere oplysninger. Er der kun luft i kuvetten?

Hvor har du opgaven fra? Kan den findes på nettet? Eller er der en anden mulighed for at jeg kan se den?

Der findes ingen direkte relation imellem koncentration og masse. Det afhænger af stoffet.

Svar #5
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

hmmm, der må mangle noget af opgaven så, for jeg kan ikke give flere oplysninger; spørger min lærer i morgen.

Men tak fordi du prøvede :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

jeg vil lige prøve at forklare hvorfor en sådan relation ikke kan eksistere.

antag at du har 1L af hhv. en 0,1 M opløsning af HCl og en 0,1 M opløsning af ethanol.

hvis du beregner stofmængderne, er det de samme. men masserne er forskellige, da de molare masser er forskellige.

Prøv at skrive HELE opgaveteksten ned, det kunne jo være der står noget vigtigt, du ikke har fået med.

Svar #7
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

Har lige fundet siden, der kommer før, så kan det være det giver mening:

Til opsamling af NO2 anvendes et rør forsynet med et imprægneret gitter i den ene ende, der effektivt absorberer NO2. Den modsatte ende af røret holdes åben. NO2 vil diffundere ind i røret pga. koncentrationsforskelle mellem rørets ender. Mængden af absorberet NO2 afhænger af rørets dimensioner, en stofspecifik diffusionskoefficient og koncentrationen af NO2 i luften. Mængden af opsamlet NO2 kan måles spektrofotometrisk, idet man lader den opsamlede NO2 reagere med et såkaldt Griess-Saltzman-reagens under dannelse af et rødt azofarvestof.

Absorbansen af azofarvestoffet i analysen er målt til 0,3 og koncentrationen af NO2 i luften beregnes ved først at:

1.Absorbansen omregnes til mængde NO2 i luften i gram.
2.Mængden af NO2 i gram omregnes til liter gas vha. idealgasligningen.
3.Mængden af luft, der er opsamlet af sampler udregnes i liter.
4.Koncentrationen af NO2 i luften udregnes og angives i ppb (parts per billion).

Det er kun spørgsmål 1 jeg har problemer med. Jeg har en formel til beregning af voluminet af luft, som den målte gas har diffunderet fra, men formlen er lidt lang, så den kan du bare betegne Vluft.

Kan ikke finde flere oplysninger, og synes selv det virker lidt underligt.



Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

nåå... Så er det jo straks en anden sag.

Beregn koncentrationen. find da stofmængden ved at multiplicere med voluminet af luft. gang med den molare masse af NO2 Da har du massen..

Svar #9
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

Troede kun n = c * V virkede for vandige opløsninger?

Svar #10
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

Og forresten, spørgsmål 3 og 4:

3: Er det den samme mængde luft, som der anvendes til at beregne massen af NO2, altså Vluft

4: Hvordan gøres dette?

Svar #11
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

Havde lige overset, at koncentration af NO2 måles i µg/ 3mL, så kan man jo ikke bruge n = c*V :S

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2005 af frodo (Slettet)

#11: nej, men hvis den har denenhed du siger, kan du jo bare finde ud af hvor mange gange du har 3 mL i dit volumen, og sa gange det emd koncentrationen.

#10: i 2'eren finder du ved hjælp af idealgasligningen: p*V*M=m*R*T voluminet
og i 3'eren siger du at du har en formel for at finde hvor meget luft der er.

Svar #13
06. februar 2005 af Katty (Slettet)

ok, mange tak for hjælpen!

Svar #14
07. februar 2005 af Katty (Slettet)

Har lige et sidste spørgsmål til 4: Har fundet ud af, at der er 4,39*10^-7L NO2 pr. 1,97L luft. Hvordan omregnes dette til ppb?

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. februar 2005 af frodo (Slettet)

find forholdet imellem dem, og ppb betyder bare milliardenedele altså 10^-9

Skriv et svar til: Kemispørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.