Matematik

Bestem tallene a og b i eksponentiel funktion

07. februar 2010 af Clarabow (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved f (x) =b* ax . Grafen for f går gennem punkterne (2,20)
og (4,80) .

hvad skal jeg gøre ?? skal jeg bruge ligningen herunder eller er det kun når den er lineær??

a=y2-y1/x2-x1


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2010 af piper (Slettet)

To ligninger med 2 ubekendte

20 = b*a^2

80 = b*a^4


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2010 af mathon

            y2/y1 = ax2-x1

                80/20 = a4-2
            4 = a2    a>0


Svar #3
07. februar 2010 af Clarabow (Slettet)

det forstår jeg ikke. kan i ikke fortlare lidt nærmere med ord. er det andengradsligningen jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2010 af piper (Slettet)

Okay. Lad os prøve at opnå det som mathon skriver med udgangspunkt i de 2 ligninger, som jeg opstillede i svar 1.

Gang ligning 1 med 4 på begge sider. Det giver os 80 = 4*b*a^2. Nu sætter vi den lig med ligning 2:

4ba^2 = ba^4

Eller at

4 = a^2


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. februar 2010 af SnavePolle (Slettet)

Plug in the values, creating two equations, then solve the system of equations for a and b

f(x) = ba^x
f(2) = ba^2 = 20
f(4) = ba^4 = 80

ba^4/ba^2 = 80/20 = 4
a^2 = 4
a = ±2

b(2)^2 = 20
4b = 20
b = 5

We have one more thing undetermined, and that is the sign of a. The function as defined passes through the given points for both a = +2 and a = -2. The best that can be done with the given information is that the function is:

f(x) = 5(±2)^x

However, if we impose the condition that the function be real valued and continuous for all x, then only a>0 meets the stated conditions and the function becomes:

f(x) = 5*2^x


Skriv et svar til: Bestem tallene a og b i eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.