Matematik

HJÆÆÆÆÆÆÆÆÆLP haster

11. februar 2010 af chetaah (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en mat. aflevering her som jeg har lidt i tvivl om er korrekt lavet. Derudover er jeg gået helt i stå ved ekstrema. kan slet ikke finde ud af at lave det eller huske hvordan man gør. Er der en som vil hjælpe mig her? Skriv jeres mail, så kan jeg sende den. har problemer med at uploade den.........


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2010 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

1000 tak. har sendt :)


Svar #3
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

 .


Svar #4
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Nogen som vil hjælpe????????


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2010 af PeterValberg

Rolig nu, jeg er ved at kigge på det :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Hehe godt. var ved at blive helt urolig :-) :-) :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2010 af PeterValberg

her, så har jeg redigeret lidt rundt i den, så du kan se, hvor det er "svipset" en smule :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Super. Mange tusind tak.

har dog lige et spørgsmål mht. vendetangenter.... hvordan beregnes de? :-)


Svar #9
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

vendetangentpunkt*


Svar #10
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Og ved du hvorfor det sidste monotoniforhold ]4 ; 8] giver et negativt tal ligegyldig om jeg bruger 5,6 eller 7?? udfra grafen at se skal den gerne give positiv. (fortegn)


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. februar 2010 af PeterValberg

#8 og 9

Jeg har vist været ved at fortælle dig noget værre sludder med hensyn til vendetangenter.

Opgaven (i følge det du har sendt til mig) spørger til vendetangentpunkter, - jeg var lidt hurtig på aftrækkeren, da jeg svarede dig og har nu efterfølgende været ved at lave lidt research omkring vendetangenter :-)

En vendetangent er hvor f'(x)=0 det er sådan set rigtig nok, men fortegnet for f'(x) på begge sider af vendetangentpunktet (altså det punkt, hvor tangenten har røringspunkt med grafen for f) skal være ens - altså skal f være voksende på begge sider af vendetangentpunktet eller aftagende på begge sider.

I den aktuelle opgave skifter f'(x) fortegn og derfor er tangenterne ikke VENDEtangenter.
Punkterne, hvor tangenterne har røringspunkt med grafen for f (hvor f'(x)=0) kaldes sadelpunkter og er de steder, hvor grafen for f har ekstrema. 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2010 af PeterValberg

vedr #10

den bliver da positiv (som den skal)

fx i x=5 hvor f'(x) = x2-2x-8 = 52-(2·5)-8 = 25 - 10 - 8 = 7

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Okay. men hvad skal jeg så skrive ved vendetangentpunktet?? :)


Svar #14
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Okay. men hvad skal jeg så skrive ved vendetangentpunktet?? :)


Svar #15
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

og en aller sidste ting.... værdmængden. hvordan beregnes den?


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. februar 2010 af PeterValberg

jeg har en lumsk anelse om, at de vendetangentpunkter, som opgaven spørger efter, alligevel er de punkter (-2, f(-2)) og (4, f(4)) hvor f'(x)=0 som jeg også skrev i mit svar til dig, - ellers giver det ingen mening, at der spørges til det.

Med hensyn til, hvorvidt f har globale ekstrema, så tror jeg (efter lang tids overvejelser), at du skal forholde dig til, at funktionen kun er defineret i intervallet [-4, 8] altså intervallet for definitionsmængden Dm.
Derfor vil f have et globalt minimum, hvor grafen "når længst ned", hvilket er ved x=4 og det sted, hvor den når længst op, må den jo så have globalt maksimum, hvilket er ved x=8.

Deraf følger så værdimængden Vm, som er det interval på y-aksen, som funktionsværdierne "f(x)'erne" strækker sig over, hvilket er fra funktionsværdien af det globale minimum til funktionsværdien af det globale maksimum, - eller skrevet lidt mere matematisk:

Vm(f)=[f(4); f(8)] her er det altså meningen, at du skal indsætte de aktuelle funktionsværdier.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #17
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

Altså er Vm(f) = [4;8] ?????


Svar #18
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

eller hvad er de aktuelle funktionsværdier?


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. februar 2010 af PeterValberg

Nej, du misforstår... værdimængden Vm er intervallet mellem funktionsværdierne til x=4 og =8

Da:

Så er:




Hvilket giver os værdimængden:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #20
11. februar 2010 af chetaah (Slettet)

nå sådan! ;-) 1000 tak for hjælpen. det var virkelig sødt af dig....


Skriv et svar til: HJÆÆÆÆÆÆÆÆÆLP haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.