Kemi

Koncentration af HCl i saltsyre

12. februar 2010 af Bjaum (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har her en opgave som jeg, som en der ikke ligefrem er den bedste til kemi, har brug for lidt (meget) hjælp til.

Den lyder som følgende:

Koncentreret saltsyre har en massefylde på 1,19 g/mL og indeholder 37,00 masseprocent HCl.

a)  Find opløsningens indhold af HCl i g/mL.

Fint nok, jeg siger:

1,19 / 100 * 37 = 0,4403 g/mL

Nu kommer problemet:

b) Find koncentrationen af HCl.

Jeg har kigget på opgaver om koncentration og alt muligt, men jeg kan bare ikke finde et svar...

c) Beregn antal mL koncentreret HCl opløsning, der skal bruges for at fremstille 10,00 L 0,10 M HCl opløsning.

Ved denne har jeg bare ingen anelse overhovedet hvad man skulle gøre... Og hvad er L og M?

Jeg vil ikke have noget svar på opgaven, da jeg selv vil løse den. Jeg kunne bare godt tænke mig nogle metoder og lidt forklaring måske.

Håber nogen kan hjælpe, tak på forhånd!


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. februar 2010 af mathon

  b)
            c = (p/100)·(d/M)


Brugbart svar (3)

Svar #2
12. februar 2010 af mathon

hvor   

     c er den molære koncentration, [c] = mol/L
     p er masseprocenten
     d er densiteten, [d] = g/L
     M er molmassen af opløst stof, [M] = g/mol


Svar #3
13. februar 2010 af Bjaum (Slettet)

Mange tak for svaret. Jeg må se om det hjælper. Stadig relativ forvirret... ^^;


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. februar 2010 af mathon

af en p-masse-procentig opløsning på m gram
er
     (p/100)·m rent stof som giver

den opløste stofmængde
     
   n =  (p/100)·m/M = (p/100)·(V·d)/M  i koncentrationen

   c = n/V = ((p/100)·(V·d)/M)/V = (p/100)·(d/M)
 


Skriv et svar til: Koncentration af HCl i saltsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.