Kemi

Koncentrations og stofmængde, hjælp...

14. februar 2010 af Bjaum (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er ikke lige den bedste til kemi, så jeg kunne godt tænke mig at se hvad folk her på siden siger til min løsning på denne opgave. Jeg har virkelig ingen anelse om det er rigtigt... Hvis det er forkert vil jeg ikke have løsningen. Fortæl mig bare hvad jeg har gjort forkert, og hvordan det kunne gøres rigtigt uden at løse det for mig. Tak på forhånd! :)

På restaurant serveres en 33 masseprocent vodka med densiteten 0,95 g/mL. En ”genstand” regnes for 2 cL.

a. Hvor stor en stofmængde ethanol indeholder 2 cL af den nævte spiritus?

0,95*10=9,5g/cL

I 1 cL er der altså 9,5g ethanol.
Jeg vil nu bruge formlen n=m/M for at finde stofmængden.
Jeg ved at m=9,5 og at M(molarmassen for ethanol)=46,07.

n=m/M
n=9,5/46,07
n=0,206mol

Nu skal jeg bare gange multiplicere det med 2.

n2=n*2
n_2=0,206*2
n_2=0,412mol

2 cL af vodkaen indeholder altså 0,412mol.


b. Hvad er forholdet mellem vand og ethanol regnet i mol? (hvad menes der med forholdet, og er vandet alt det, der ikke er ethanol?)

Jeg vil starte med at finde vandets stofmængde. Da de 0,412mol ethanol er 33%, så regner jeg med at ”vand” gælder for alt andet, altså de restlige 67 procent.

m_v=0,412/33*67=0,836mol

Altså indeholder vodkaen 0,836mol vand.

Forholdet mellem ethanol og vand er derfor 0,412:0,836 (mol/2cL).


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

vedr. a)

du skal indrage masseprocenten i beregningerne

prøv at kigge på de 3 formler der normalt anvendes til at beregne stofmængden med ( mol formlerne)


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. februar 2010 af Ramses I (Slettet)

De 0,412 mol skal lige divideres med 3. Det er jo kun 33 % af vodkaen der er ethanol. Så jeg vil mene at svaret i a er 0,136 mol i 2 cl. Jeg stiller det op i et såkaldt molkors og beregner støkiometrisk.

a
Ethanol                      Ethanol
46,07 g/mol               C mol/l
1000 ml
0,95 g/ml                     1L
33 w/w %

0,95*1000*33 = C *1
46,07*100

C = 6,80 mol/L

1 cl = 0,068 mol
2 cl = 0,136 mol

b
H2O                                       H2O
18,02 g/mol                       C mol/l
1000 ml
0,95 g/ml                                 1L
67 w/w %

0,95*1000*67 = C *1
18,02*100

C = 35,32 mol/L


MF 35,32/6,80= 5,19



 


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

Vedr. b)

med de givne oplysninger er vand resten af stoffet

prøv at kigge på begrebet molbrøk

den brøkdel af af den samlede stofmængde som ethanol udgør


Svar #4
14. februar 2010 af Bjaum (Slettet)

Ramses I:

Det forvirrer mig en smule... Molkors, støkiometrisk beregning og w/w %? Jeg ville være meget taknemmelig, hvis du kunne forklare det lidt... :)

Gate2:

Svar 1: Kunne du forklare, hvordan jeg kunne gøre det?

Svar 2: Kunne du uddybe, hvordan jeg kan bruge molbrøken?

Jeg undskylder mig for min inkompetence. Jeg er virklig ikke god til kemi... :/


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

Du behøver ikke at undskylde, i modsætning til enkelte personer herinde synes jeg det er fint at spørge -- der findes kun dumme svar

ad 1. der er jeg enig med Ramses I, jeg gør det bare lidt anderledes

(33 % * 20 mL * 0,95 g/mL) /(46,07 g/mol * 100%) = 0,136 mol i 2 cL ( 20 mL)

ad 2.

ved 33 % ethanol og 67 % vand beregnes molbrøken sådan

af 100 g opløsning

n = 33 g ethanol / 46,07 = 0,716 mol

n = 67 g vand / 18,02 g/mol = 3,718 mol

n total = 0,716 + 3,718 = 4,434 mol

0,716 / 4,434 = 0,161 forholdet bliver det samme uanset massen du beregner brøken ud fra

det betyder ikke at den løsning Ramses I foreslår er forkert, men bare at vi tolker opgaven forskelligt.


Svar #6
14. februar 2010 af Bjaum (Slettet)

Mange tak, nu tror jeg da, at jeg forstår det! :)


Skriv et svar til: Koncentrations og stofmængde, hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.