Matematik

Riemann integralet

15. februar 2010 af kronquist (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Så har endnu et spørgsmål der omhandler Riemann Integralet:).

Spørgsmålet lyder således :

Er følgende integral : ∫logx dx med grænserne 0(forneden) og 1. veldefineret, enten som et sædvanligt eller som uegentligt Riemann integrale? Hvis det er veldefineret, hvad er så værdien ?

Håber på respons fra et klogt hovede:)

Med venlig hilsen Anders:) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2010 af peter lind

En stamfunktion til ln(x) er x*ln(x)-x. Der gælder x*ln(x) -> 0 for x ->0. Det er altså et uegentlig Riemann integral


Svar #2
15. februar 2010 af kronquist (Slettet)

HAr faktisk fundet ud af det, men tak for hjælpen:)

Jeg har et andet et  med samme grænser. Det hedder : ∫(sin(1/x))/x^2.

Samme spørgsmål som før. Skal jeg bruge partiel ?

Tak fordi du gider at hjælpe. Meget pænt af dig:)

Med venlig hilsen Anders


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2010 af peter lind

Brug substitution t = 1/x, dt=-dx/x2


Svar #4
15. februar 2010 af kronquist (Slettet)

Okay. Hvordan finder jeg så ud af om det er sædvanligt eller uegentligt:) ?

Anders


Svar #5
15. februar 2010 af kronquist (Slettet)

Jeg får integralet til at være -1. Det er præcis den samme løsning som det andet integrale:). Hvad så ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. februar 2010 af peter lind

Du har regnet forkert. En stamfunktion bliver cos(1/x). Ligegyldig hvor tæt du kommer på 0 vil den i intervallet mellem 0 og punktet antage værdierne +1 og -1. Grænseværdien eksisterer ikke.


Svar #7
15. februar 2010 af kronquist (Slettet)

Jeg har også fået cos(1/x), men skal jeg ikke sætte grænserne 0 og 1 ind ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. februar 2010 af peter lind

Du kan ikke sætte 0 ind fordi 1/x ikke er defineret for x=0. Du er nødt til at se på hvad der sker når x -> 0. Ser du på et eller andet interval ]0; δ ] vil du få alle endelige værdier af 1/x som er større end 1/ δ . nogle kan så  skrives som 2pπ og andre som  π+2pπ, så cos(1/x) antager altså i et vilkårligt lille interval med 0 som venstre endepunkt både værdierne 1 og -1. Så kan grænseværdien ikke eksistere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Jeg vil gerne se hele løsningen for denne opgave. Er der nogen, der kan give den?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. august 2010 af peter lind

Kan du ikke uddybe hvad du mangler.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor grænseværdierne ikke kan eksistere. Jeg kan godt se, at stamfunktionen kan svinge mellem +/- 1, og man ikke kan finde 1/0. Det er i intervallerne, at jeg taber tråden. Måske hjælper det, hvis ovenstående omformuleres.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. august 2010 af peter lind

Det hænger på selve definitionen på grænseværdi.Hvis en funktion skal have en grænseværdi a i x0 skal man til ethvert ε kunne finde et δ så |x-x0| < δ => |f(x) - a| <  ε. Hvis du vælger et ε < 0,1 vil ligegyldigt hvilken værdi af a du vælger få et interval af længden 0,2 omkring a, som ikke kan dække hele funktionsintervallet [-1; 1] ligegyldig hvilket δ du vælger.

Prøv evt. at lave en tegning af en tallinje med intervallerne.


Skriv et svar til: Riemann integralet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.