Kemi

hjælp til aflevering på A-niveau!

17. februar 2010 af bagmasken (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en vandig opløsning opløsning indeholdende Cu2+ og NH3 eksisterer ligevægten:
Cu2+ (aq) + 4 NH3 (aq) ?(⇔- ) Cu(NH3)42+ (aq)
Ligevægtskonstanten (kompleksitetskonstanten) for denne kompleksligevægt er meget stor, hvilket betyder, at den aktuelle koncentration af Cu2+ er meget lille i forholde til den aktuelle koncentration af Cu(NH3)42+.
a) Beregn den aktuelle koncentration af Cu2+ i en opløsning, hvor [Cu(NH3)42+] = 0,00400 M, og [NH3]=0,500 M
b) Forklar, at det i en sådan opløsning gælder at [Cu(NH3)42+]=c(Cu2+).


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. februar 2010 af Darwin (Slettet)

Ad a) K = [Cu(NH3)42+] / ([Cu2+][NH3]4), som løses for [Cu2+]. Ligevægtskonstanten K kan evt. findes ved opslag.

Ad b) Når ligevægten er fuldstændig forskudt mod højre (som angivet ved en meget høj ligevægtskonstant), så vil al Cu2+(aq) omdannes til [Cu(NH3)4]2+(aq). Dvs. koncentrationen af [Cu(NH3)4]2+(aq) efter ligevægten svarer til den koncentration af Cu2+(aq) som vi oprindeligt tilførte.


Svar #2
17. februar 2010 af bagmasken (Slettet)

1000 tak


Skriv et svar til: hjælp til aflevering på A-niveau!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.