Kemi

pH neutralisering med bicarbonat buffer

22. februar 2010 af ash81 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har 400 ml vand med pH på 6,5

Hvordan beregner jeg hvilket volumen 1M natriumbicarbonat der skal tilsættes for at opnå en pH på 7?


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. februar 2010 af mathon

                                  H3O+  +  HCO3  <--->   CO2  +  2H2O

   [H3O+]før = 10-pHfør = 10-6,5 = 3,16228·10-7 M

   n(H3O+) = (0,400 L)·(3,16228·10-7 mol/L) = 1,26491·10-7 mol

   pH = 7
      kræver [H3O+] = 10-pH =10-7

dvs
   en nedbringelse på ((1,26491 - 1)·10-7 mol/L = 0,26491·10-7 mol

   nødvendig tilsætning af HCO3- da reaktionsmængdeforholdet H3O+ : HCO3- er 1 : 1:

              n             = V    •   c
   0,26491·10-7 mol = V·(1,0 mol/L)

   V = 0,26491·10-7 L = 2,6491·10-8 L = 2,6491·10-5  mL


Skriv et svar til: pH neutralisering med bicarbonat buffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.