Matematik
Differentialligninger
09. februar 2005 af
Damon (Slettet)
Hvordanløses differentialligninger af typen:
dy/dx=3x-2y
dy/dx=3x-2y
Svar #2
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
Tja, her er separation af variable til ingen nytte. Men der findes en anden måde at håndtere sådanne lineære differentialligninger på.
Den lineære 1.ordens differentialligning
dy/dx = a(x)*y + b(x) (1)
hvor a,b er funktioner af x alene, kan behandles som følger:
1) Bestem en stamfunktion A til a;
A(x) = int[a(x)dx]
2) Bestem en stamfunktion B til funktionen b(x)*exp(-A(x));
B(x) = int[b(x)*exp(-A(x))dx]
3) Den fuldstændige løsning til (1) er da givet ved
y(x) = [C + B(x)]*exp(A(x))
hvor C er en arbitrær integrationskonstant, som kan fastlægges entydigt ved at introducere en begyndelsesbetingelse, fx at y(0) = 3.
Nuvel, lad os prøve den foreliggende opgave i dit indlæg;
1) Vi ser, at a(x) = -2 og b(x) = 3x. Dermed er
A(x) = int(-2dx) = -2x
2) Vi har
b(x)*exp(-A(x)) = 3x*exp(2x)
og dermed ved partiel integration, at
B(x) = int[3x*exp(2x)dx] = 3/2*x*exp(2x) - 3/2*int[exp(2x)dx] = 3/2*x*exp(2x) - 3/4*exp(2x)
eller, hvad der er det samme;
B(x) = exp(2x)*[3/2*x - 3/4]
3) Den fuldstændige løsning er så
y(x) = [C + [3/2*x - 3/4]exp(2x)]*exp(-2x) = C*exp(-2x) + 3/2*x - 3/4
At dette virkelig er en løsning ses ved differentiation;
dy/dx = -2C*exp(-2x) + 3/2 = 3x - 2*[C*exp(-2x) + 3/2*x - 3/4] = 3x - 2y
hvorved opgaven er løst.
//Singularity
Den lineære 1.ordens differentialligning
dy/dx = a(x)*y + b(x) (1)
hvor a,b er funktioner af x alene, kan behandles som følger:
1) Bestem en stamfunktion A til a;
A(x) = int[a(x)dx]
2) Bestem en stamfunktion B til funktionen b(x)*exp(-A(x));
B(x) = int[b(x)*exp(-A(x))dx]
3) Den fuldstændige løsning til (1) er da givet ved
y(x) = [C + B(x)]*exp(A(x))
hvor C er en arbitrær integrationskonstant, som kan fastlægges entydigt ved at introducere en begyndelsesbetingelse, fx at y(0) = 3.
Nuvel, lad os prøve den foreliggende opgave i dit indlæg;
1) Vi ser, at a(x) = -2 og b(x) = 3x. Dermed er
A(x) = int(-2dx) = -2x
2) Vi har
b(x)*exp(-A(x)) = 3x*exp(2x)
og dermed ved partiel integration, at
B(x) = int[3x*exp(2x)dx] = 3/2*x*exp(2x) - 3/2*int[exp(2x)dx] = 3/2*x*exp(2x) - 3/4*exp(2x)
eller, hvad der er det samme;
B(x) = exp(2x)*[3/2*x - 3/4]
3) Den fuldstændige løsning er så
y(x) = [C + [3/2*x - 3/4]exp(2x)]*exp(-2x) = C*exp(-2x) + 3/2*x - 3/4
At dette virkelig er en løsning ses ved differentiation;
dy/dx = -2C*exp(-2x) + 3/2 = 3x - 2*[C*exp(-2x) + 3/2*x - 3/4] = 3x - 2y
hvorved opgaven er løst.
//Singularity
Skriv et svar til: Differentialligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
