Matematik

Monotoniforhold ?

25. februar 2010 af perlez (Slettet)

HEj :)

En funktion er givet ved
1/4x^4-2x^3+4x^2+3


a) Løs ligningen f ??(x) ?? 0 .

det har jeg gjort og fået resultaterne:

x=0 v X=2 v X=4


b) Bestem monotoniforholdene forholdene

er der nogle som kan hjælpe mig med b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Monotoniforhold er om funktionen er voksende eller aftagende. Da f er kontinuert differentiabel ved du funktionen kun kan ændre sig fra voksende til aftagende (og omvendt selvfølgelig) når f'(x)=0. Dermed skal du finde ud af om funktionen er voksende/aftagende på hvert af følgende intervaller

]-∞,0[
]0,2[
]2,4[
]4,∞[

Du afgør om en funktion er voksende eller aftagende ved at se på f'(x). Hvis f'(x)>0 er funktionen voksende, hvis f'(x)<0 er funktionen aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2010 af mathon

hvis
          fortegnsvariationen for f '(x) i en lille omegn ω(xo) om xo af et kritisk punkt xo
          er   +  0  -  har f(x) lokalt maksimum

          fortegnsvariationen for f '(x) i en lille omegn ω(xo) om xo af et kritisk punkt xo
          er   -   0  +  har f(x) lokalt minimum


 


Svar #3
25. februar 2010 af perlez (Slettet)

okay tak :D

men jeg har indsat forskellige værdier i mit f´(x)

og det bliver alle sammen 0 ... kan det passe?

eks. for f´(-2)

-2^3-6*-2^2+8*-2 = 0

osv...


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Ja for x=0, 2 eller 4 giver f'(x)=0. Det har du selv fundet ud af. Du fandt jo netop disse værdier ved at løse f'(x)=0.

Du skal i stedet undersøge for en værdi i hvert af de intervaller jeg har skrevet i #1. Altså eksempelvis i værdierne x=-1, 1, 3 og 5.


Svar #5
25. februar 2010 af perlez (Slettet)

okay når jeg har gjort det får jeg :

-3 = 3

-2=0

-1=12

0=0

1=3

2=0

3=-3

4=0

5=15

men hvad så hvis jeg vil have intervaller på er det så :

x er voksende i :

) -uendelig ; 0)

(-2;-1)

(0;2)

(4; uendelig (


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Når du sætter ind i f'(x) får jeg

f'(-1) = -15 < 0
f'(1) = 3 > 0
f'(3) = -3 < 0
f'(5) = 15 >0

Dermed gælder:

f er aftagende i intervallet ]-∞,0[
f er voksende i intervallet ]0,2[
f er aftagende i intervallet ]2,4[
f er voksende i intervallet ]4,∞[
 


Svar #7
25. februar 2010 af perlez (Slettet)

okay tak for hjælpen, :)

men der er vidst sket en fejl om de er åbne eller lukkede intervaller som vi har ?


Skriv et svar til: Monotoniforhold ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.